Amarantus - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Amarantus (inaczej szarłat) to jedna z pierwszych roślin, jakie człowiek zaczął uprawiać. Podobnie jak ziemniaki, kukurydza i fasola, stanowił podstawę w diecie Azteków, Inków i Majów, jeszcze zanim Europejczycy odkryli Amerykę. Często mówi się o amarantusie – zboże XXI wieku. Amarantus posiada dużą zawartość substancji odżywczych, ważnych dla naszego zdrowia.

spis treści

Zobacz film: "Amarantus"

1. Amarantus - charakterystyka

Amarantus znany jest od 5 tysięcy lat, teraz przeżywa swój prawdziwy renesans. Duża zawartość składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, kwasy tłuszczowe oraz bogactwo przeciwutleniacze sprawia, że amarantus może być stosowany jako znakomita alternatywa dla znanych nam zbóż. Amarantus, znany również jako szarłat, to prawdziwy hit spożywczy. Poznaj jego cenne właściwości.

Amarantus był uprawiany już przez Azteków i Inków, którzy spożywali go w różnej postaci. Aktualnie jest znany niemal na całym świecie. Największe uprawy amarantusa można znaleźć m.in. w Indiach, Nepalu oraz Nigerii. Najczęściej wykorzystuje się nasiona amarantusa o jasnobrązowej barwie i lekko orzechowym smaku. Nasiona amarantusa zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż na przykład pszenica. Amarantusa nie zalicza się jednak do zbóż, jest określany jako pseudozboże.

W 100 g amarantusa znajdziemy duże ilości białka, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym to cenne źródło błonnika, minerałów, antyoksydantów oraz witamin – przede wszystkim E i witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż amarantus nie zawiera glutenu.

Produkty z amarantusem można kupić w wybranych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim mąka i płatki amarantusowe oraz pieczywo z amarantusem. Po amarantusa sięgają często pasjonaci sztuki kulinarnej, wykorzystując go jako dodatek do przygotowanych przez nich wypieków, zapiekanek oraz dań duszonych lub gotowanych.

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

2. Amarantus - właściwości

Spożywanie amarantusa może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Produkty z amarantusem mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby z niedoborem żelaza. Amarantus zawiera go bowiem pięć razy więcej niż pszenica, a nawet szpinak. Amarantus zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i tym samym zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy. Poza tym amarantus to źródło wapnia, i magnezu. Włączenie amarantusa do swojej codziennej diety jest zalecane osobom, którym zależy na zgubieniu paru kilogramów. Szarłat zawiera bowiem duże ilości błonnika, który przyspiesza przemiany metaboliczne i reguluje pracę jelit.

Rozwiąż test

Podejrzewasz u siebie celiakię? Sprawdź, czy masz nietolerancję glutenu

Nie można również zapominać o pozytywnym działaniu zawartego w nim skwalenu. Jest to lipid odpowiedzialny m.in. za spowalnianie procesu starzenia się organizmu. Określa się go dość często mianem naturalnego antybiotyku, ze względu na jego antybakteryjne i grzybobójcze właściwości. Z tego powodu stosowanie amarantusa zaleca się zimą i jesienią, czyli w okresach obniżonej odporności i jednocześnie zwiększonej podatności na działanie szkodliwych drobnoustrojów.

Amarantus to również bogactwo witamin A, C i E.

Witamina A wpływa na procesy widzenia, witamina C pozytywnie działa na układ odpornościowy, poprawia krążenie krwi i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Witamina E z kolei opóźnia procesy starzenia się skóry.

3. Amarantus - zastosowanie

Amarantus ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim wykorzystywany jest w kuchni. W sieci można znaleźć bardzo dużo przepisów z amarantusem, a coraz więcej osób decyduje się na zamianę tradycyjnej mąki pszennej na bezglutenową mąkę z szarłatu. Idealnie nadaje się do wypieków, wyrobu makaronów czy produkcji pieczywa z amarantusem. Ziarna amarantusa są wykorzystywane jako dodatek m.in. do deserów, sałatek i surówek.

Nasiona amarantusa dość często są składnikami różnych dań duszonych, zapiekanych oraz gotowanych. Wykorzystuje się je również jako dodatek do jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Po nasiona amarantusa często sięgają wegetarianie, dodają je do kotletów, zup itp. Brak glutenu oraz duża ilość składników odżywczych sprawia, że może być bez obaw stosowany przez osoby chorujące na celiakię.

Bardzo ciekawym produktem z amarantusa jest tzw. amarantus ekspandowany. Amarantus ekspandowany z wyglądu przypomina ryż preparowany. Pomimo tego, że ma neutralny smak przepisy z amarantusem ekspandowanym to zazwyczaj desery. Co ważne amarantus ekspandowany może być podawany nawet małym dzieciom, np. do zupki mlecznej.

Amarantus jest również stosowany do produkcji kosmetyków. Dużą popularnością cieszą się kremy z wyciągiem z nasion amarantusa. Pomagają one dłużej zachować młodość i jędrność skóry, łagodzą podrażnienia skóry i zapobiegają jej łuszczeniu. Pomagają również w przypadku reakcji alergicznych.

Przeczytaj także:

Olej z amarantusa jest często stosowany w salonach piękności. Jego działanie wykorzystuje się podczas masażu ciała lub zabiegów regeneracyjnych. Odprężenie po całym dniu może przynieść kąpiel z dodatkiem tej rośliny. Codzienna pielęgnacja skóry przy zastosowaniu amarantusa może przywrócić jej promienność i blask. Na półkach sklepowych i w drogeriach znajdziemy także balsamy, mleczka nawilżające, żele pod prysznic na bazie amarantusa.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy