Dieta na trądzik różowaty

Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłą zapalną chorobą skóry twarzy. Najczęściej występuje u osób dorosłych w wieku 40-50 lat. Proces leczenia trądziku różowatego jest długotrwały i obejmuje farmakoterapię, stosowanie specjalnych kosmetyków, jak również diety. Dieta w trądziku różowatym powinna być bogata w witaminy A, C, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Odpowiednia dieta w trądziku różowatym hamuje stan zapalny oraz wspomaga proces leczenia.

1. Objawy trądziku różowatego

Trądzik różowaty przebiega z okresami remisji i zaostrzeń. Może przybierać kilka form, do których zaliczana jest postać:

  • rumieniowo-teleangiektatyczna, charakteryzująca się występowaniem w środkowej części twarzy nawracającego lub utrwalonego rumienia;
  • grudkowo-krostkowa, charakteryzująca się występowaniem grudek i krost w obrębie rumienia, zazwyczaj w środkowych częściach twarzy. Grudki są zwykle małe, czerwone, o kopulastym kształcie;
  • guzkowa, charakteryzująca się postępującym pogrubieniem skóry oraz występowaniem guzków w obrębie nosa, szczęki, czoła, policzków, rzadziej uszu. Ta jest dość rzadka i utożsamiana z tzw. nosem alkoholika;
  • oczna, obejmująca dolegliwości narządu wzroku i charakteryzująca się łzawieniem i uczuciem kłucia oczu, uczucia ciała obcego, odczucia piasku w oczach, a także pieczenia, suchości, swędzenia i nadwrażliwości na światło słoneczne.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać, stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5–2 l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk (wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).

Każdy typ może mieć przebieg łagodny, umiarkowany lub ciężki. Często występują objawy wtórne w postaci pieczenia, kłucia oraz występowania ognisk rumieniowo-zapalnych z obecnością krost i grudek. W wielu przypadkach trądzik różowaty może obejmować skórę uszu, szyi, a nawet dekoltu.

Jak leczyć trądzik różowaty?
Jak leczyć trądzik różowaty?

Trądzik różowaty to schorzenie przewlekłe dotykające skóry u osób dorosłych - między 30 a 60 rokiem życia....

zobacz galerię

2. Leczenie trądziku różowatego

Trądzik różowaty jest schorzeniem nieuleczalnym, jednakże stopień nasilenia oraz rozwój choroby można spowolnić za pomocą leków, kosmetyków, jak również diety. Postępowanie lecznicze jest zróżnicowane i zależy od postaci oraz stopnia zaawansowania schorzenia. Zazwyczaj stosowane są antybiotyki (tetracykliny, klindamycyna, erytromycyna), a także pochodne witaminy A, glikokortykosteroidy oraz łagodne preparaty do mycia trądzikowej cery i różnego rodzaju kosmetyki pielęgnacyjne. Niekiedy stosuje się także zabiegi laserowe i fototerapię. Ponadto zaleca się unikanie wielu czynników zaostrzających trądzik różowaty, jak:

  • promienie słoneczne, upał, zimno, sauna,
  • kosmetyki zawierające aceton, alkohole, mentol, mydło, środki ściągające i zapachowe,
  • leki - witamina PP, leki obniżające poziom cholesterolu (statyny),
  • stres, wzmożone napięcie nerwowe, silny wysiłek fizyczny, przeziębienie, miesiączka.

3. Dieta przy trądziku różowatym

Dieta również odgrywa ważną rolę w leczeniu trądziku różowatego. Produkty, których należy unikać przy trądziku różowatym: sery żółte, czekolada, kakao, wątróbka, ostre przyprawy (chili, curry, pieprz), a także sosy: winegret, pomidorowy, sojowy. Do napojów, które nasilają trądzik zaliczane są: mocna kawa, herbata, alkohole (piwo, wino, gin, wódka). Z kolei w diecie należy zwiększyć ilość substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na stan skóry, przyspieszają jej regenerację oraz zwiększają odporność organizmu. Należą do nich:

  • witamina A, obecna w marchewce, dyni, morelach, nektarynkach, czarnej porzeczce, maśle,
  • witamina C, zawarta w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, owocach cytrusowych,
  • witamina E, w dużych ilościach występuje w nasionach słonecznika, sezamu oraz olejach (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z ogórecznika czy wiesiołka).

Ponadto należy zwiększyć częstość spożywania galaretek owocowych (żelatyna wieprzowa), gdyż zawierają szereg aminokwasów wchodzących w skład włókien kolagenowych, które występują w skórze. W diecie na trądzik różowaty należy również zwiększyć zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach zawarte są w rybach morskich (dorsz, łosoś bałtycki, morszczuk) oraz oliwie z oliwek, słoneczniku, orzechach włoskich i laskowych. Poprawiają one wygląd skóry oraz zwiększają odporność organizmu.

Dieta na trądzik różowaty powinna uwzględniać indywidualne potrzeby danej osoby. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość, staraj się zwracać uwagę na to, które produkty łagodzą objawy, a po których zauważasz pogorszenie swojego stanu. Tych właśnie potraw musisz się wystrzegać.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Produkty niewskazane w diecie na trądzik

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!