Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Halibut – wartości odżywcze, właściwości. Jak wybrać halibuta?

Avatar placeholder
17.10.2024 15:23
Halibut – wartości odżywcze, właściwości. Jak wybrać halibuta?
Halibut – wartości odżywcze, właściwości. Jak wybrać halibuta? (123rf)

Halibut to duża ryba z rodziny flądrowatych. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, lecz istnieją również przeciwwskazania do jej spożywania. Dlaczego warto jeść mięso halibuta?

spis treści

1. Co to jest halibut?

Halibut to drapieżna ryba z rodziny flądrowatych. Może mieć nawet 3,5 metra długości oraz wagę przekraczającą 300 kg. Ryba prowadzi życie przy dnie zbiorników wodnych. Zazwyczaj przebywa na głębokości od 200-2000 m. Żywi się rybami, krabami, kałamarnicami i innymi bezkręgowcami.

Żyje w wodach oceanicznych. Halibuta można spotkać m.in. w Ocenie Atlantyckim, Spokojnym, Morzu Północnym i Białym. Jego ciało jest płaskie, owalne i wydłużone. Rybę pokrywają łuski czarnego koloru. Nieco rzadziej spotykamy halibuta oliwkowego lub ciemnoniebieskiego.

Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy [5 zdjęć]

Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie

zobacz galerię
Zobacz film: "Uważaj na te ryby. Mogą mieć pasożyty"

2. Wartości odżywcze halibuta

Halibut uważany jest za rybę zdrową dla organizmu. Ze względu na niewielką ilość tłuszczu polecana jest osobom walczącym z nadwagą. Halibut posiada dużo białka. Zawiera również składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen. Jest również źródłem witamin B6, B12 oraz niacyny.

W 100 g halibuta znajduje się:

  • 18,6 g białka;
  • 1,3 g tłuszczu;
  • 0,5 mg witaminy B6;
  • 1,1 mg witaminy B12;
  • 435 mg potasu;
  • 45,6 mg selenu;
  • 236 mg fosforu.

3. Właściwości zdrowotne mięsa halibuta

Halibut dzięki witaminom, minerałom i kwasom tłuszczowym zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Spożywając mięso halibuta obniżymy poziom złego cholesterolu, zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego oraz zadbamy o szczupłą sylwetkę. Regularnie spożywany halibut wzmacnia układ odpornościowy.

4. Przeciwskazania

Niestety nie każdy może regularnie spożywać halibuta. Mimo, że ryba posiada wiele właściwości zdrowotnych, nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Halibut, ze względu na to, że jest dużą i długożyjącą rybą, gromadzi w swoim ciele związki rtęci, które mogą być niebezpieczne dla rozwoju dziecka. Rtęć w mięsie halibuta łatwo przenika przez krew i łożysko, co przy częstym spożywaniu może doprowadzić nawet do uszkodzenia mózgu płodu. W przypadku ciąży spożywanie więcej niż 100 g mięsa halibuta jest niezalecane.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

5. Jakiego halibuta wybrać?

Populacja halibuta utrzymuje się na stałym poziomie na obszarach północno-wschodniego Oceanu Atlantyckiego i Morza Beringa. Zaleca się kupowanie ryby łowionych jedynie na tych obszarach. W innym przypadku możemy przyczyniać się do wyginięcia ryby.

Przed zakupem ryby powinniśmy zwrócić uwagę na zapach halibuta. Świeży ma zapach wody morskiej. Należy także spojrzeć na oczy, które nie powinny być zapadnięte ani mętne. Ostatnim krokiem jest ocena ciała ryby. Mięso świeżego i zdrowego halibuta nie posiada przebarwień lub odkształceń.

Cena halibuta to około 60-90 zł za kg. Cała, dorosła ryba jest warta nawet kilka tysięcy złotych.

6. Przepisy

Halibut pieczony z cytryną, rozmarynem i warzywami

Delikatny halibut pieczony na warzywach z aromatycznym rozmarynem i cytryną – idealny na lekki, zdrowy obiad.

  • 2 filety z halibuta (ok. 150-200 g każdy),
  • 1 cytryna,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka plasterków pomidora i świeże zioła (np. bazylia lub pietruszka).

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Warzywa (cukinię, paprykę, cebulę) pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aby się delikatnie podpiekły.

W tym czasie filety z halibuta dopraw solą, pieprzem, a następnie połóż na wierzch plasterki cytryny i świeże gałązki rozmarynu.

Wyjmij warzywa z piekarnika, ułóż na nich halibuta. Skrop wszystko oliwą z oliwek, możesz dodać kilka plasterków pomidora dla koloru. Piecz całość przez kolejne 12-15 minut, aż ryba będzie soczysta i delikatna.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Na koniec skrop danie sokiem z cytryny i udekoruj świeżymi ziołami.

Halibut smażony z sosem maślano-koperkowym i puree z kalafiora

Delikatny smażony halibut w kremowym sosie maślano-koperkowym, podany na aksamitnym puree z kalafiora – pyszna i elegancka propozycja na kolację.

  • 2 filety z halibuta,
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie do obtoczenia ryby),
  • 3 łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 mały kalafior,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10-12 minut). Następnie odcedź i zblenduj na gładkie puree z dodatkiem śmietanki, czosnku, soli i pieprzu. Puree powinno być aksamitne i delikatne.

W międzyczasie, filety z halibuta oprósz delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie obtocz w mące, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż halibuta na średnim ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba będzie złocista i miękka.

Gdy halibut będzie gotowy, przełóż go na talerz, a na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany koperek i sok z cytryny, mieszaj, aż sos nabierze aromatu i lekko zgęstnieje.

Halibuta podawaj na puree z kalafiora, polewając go ciepłym sosem maślano-koperkowym. Całość udekoruj świeżymi ziołami.

7. Ile kalorii ma surowy halibut atlantycki i pacyficzny?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 91,0 kcal 77,4 kcal
Białko 18,56 g 15,78 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,33 g 1,13 g
Tłuszcze nasycone 0,29 g 0,25 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,47 g 0,40 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,29 g 0,25 g
Cholesterol 49,0 mg 41,7 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze