Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Karp – pochodzenie, wartości odżywcze, przeciwwskazania, przygotowanie, przepisy

Avatar placeholder
17.12.2021 10:14
Karp – pochodzenie, wartości odżywcze, przeciwwskazania, przygotowanie, przepisy
Karp – pochodzenie, wartości odżywcze, przeciwwskazania, przygotowanie, przepisy (Shutterstock)

Karp – to główny bohater kolacji wigilijnej od czasów powojennej Polski. Znany jest w naszym kraju od XIII wieku, kiedy to został sprowadzony z hodowli mnichów czeskich i morawskich. Wędkarze uznają go za rybę bardzo sprytną, która walczy do samego końca. Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o najpopularniejszej rybie okresu Bożego Narodzenia.

spis treści

1. Ile karpia zjadają Polacy?

Polacy w ciągu roku zjadają około 20 ton karpia. W Polsce najpopularniejszy jest tak zwany karp królewski. To odmiana wyhodowana w Polsce, w Kaniowie. Zwana jest także lustrzeniem lub karpiem galicyjskim. W sprzedaży dostępny jest również m.in. karp pełnołuski i bezłuski (tzw. golec). Dziki karp nazywany jest sazanem. Karp może osiągnąć rozmiary nawet do 1 metra i wagę do 30 kg (choć rzadko zdarzały się i cięższe osobniki).

2. Wartości odżywcze karpia

Karp to ryba tania w hodowli, dlatego stała się tak popularna w latach PRL-u. 100 g jego mięsa zawiera około 18 g białka i około 110-130 kcal. Znajdziemy w nim również witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, D i K oraz fosfor.

Mięso karpia zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 (od 4,2 do 5,4 g/100 g). Trzeba jednak przyznać, że ryby morskie (zwłaszcza tłuste) mają ich więcej niż ryby słodkowodne.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść owoce morza?"

Karp nie należy do ryb tłustych. Aby dostarczyć organizmowi 100 proc. zalecanej dawki tłuszczu, jedząc tylko samego karpia, musielibyśmy spożyć ponad kilogram jego mięsa.

Jesienią, gdy karpie żerują rzadziej, ilość kwasów tłuszczowych omega-3 jest w ich mięsie mniejsza.

Nowa zdrowa przekąska z karpia. Wymyślili ją Polacy
Nowa zdrowa przekąska z karpia. Wymyślili ją Polacy [5 zdjęć]

Przekąski z karpia mają usuwać wolne rodniki z organizmu osób aktywnych fizycznie, a tym samym zmniejszać

zobacz galerię

3. Ryzyko związane ze spożyciem karpia

Niestety, karp jak wiele innych ryb dennych może zawierać więcej metali ciężkich i dioksyn. Ich ilości nie są jednak tak duże, by zrezygnować z jego spożycia. Karp, co prawda nie należy do ryb zalecanych dla kobiet w ciąży, jednak dietetycy włączają go do grupy dopuszczalnych.

4. Jak wybrać najlepszego karpia?

Po pierwsze, warto wracać do tych samych sprzedawców, którzy nas nie zawiedli w ubiegłych latach. Po drugie, dobra ryba nie powinna być na wpół żywa. Najlepsze w smaku karpie ważą około 2 kg. Większe mogą być zbyt tłuste, mniejsze – zbyt ościste albo niedostatecznie karmione.

To nie koniec oględzin. Sprawdźmy jeszcze brzuch ryby – u świeżego karpia będzie on krągły. Przyjrzyjmy się też jego oczom. Zdrowy karp będzie miał wypukłe, błyszczące, wyraziste oczy. Jeżeli są mętne, to źle świadczy o jakości ryby.

5. Jak pozbyć się posmaku mułu u karpia?

Wiele osób nie lubi jeść karpia ze względu na posmak mułu, jaki ma jego mięso. Kolejne pokolenia wypracowały skuteczne sposoby pozbywania się tego nieprzyjemnego aromatu.

Pierwszy polega na zalaniu ryby mlekiem i pozostawienie jej w tej kąpieli przez kilka godzin w lodówce.

Drugi wymaga otoczenia mięsa talarkami cebuli i oprószenia go majerankiem, a następnie odstawienia do lodówki na kilka godzin. Innym wariantem tej metody jest obłożenie karpia pokrojonymi kawałkami marchwi, pietruszki, selera i czosnku.

6. Przepisy na dania z karpiem

Można go podać po usmażeniu, upieczeniu albo też po ugotowaniu i zalanego w galarecie. Poniżej podajemy bardziej i mniej znane sposoby przygotowania ryby.

  • Karp smażony, czyli wigilijny klasyk

Składniki: wypatroszony karp, sól, estragon, mąka, olej.

Przygotowanie: Dokładnie opłucz mięso wypatroszonej i pozbawionej łusek ryby, a następnie je osusz. Pokrój ją na porcje, najlepiej w poprzek, aby kawałki miały kształt dzwonka. Posól je i przypraw estragonem. Odstaw do lodówki i przechowuj pod przykryciem przez maksymalnie 2 godziny.

Wyjmij mięso i oprósz je mąką. Rozgrzej olej na patelni i smaż rybę około 5 minut z obu stron, aż będzie rumiana. Boki należy smażyć około 3 minuty.

  • Karp z nutą orzechową, czyli zwykła ryba w niezwykłej oprawie

Składniki: wypatroszony karp, sól morska lub sól himalajska, pieprz mielony, oliwa z oliwek, około 5 łyżek masła, pół szklanki orzechów włoskich, 80 ml tłustej śmietany (30 proc.), szczypta gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru i kardamonu, estragon.

Przygotowanie: osuszone mięso ryby dopraw solą i pieprzem, a następnie nasmaruj oliwą z oliwek. Ułóż przygotowane kawałki w naczyniu żaroodpornym i posyp je wiórkami masła, ścierając je bezpośrednio nad mięsem na tarce. Włóż karpia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

Posiekaj orzechy i wsyp je na patelnię nieokraszoną tłuszczem. Poczekaj aż lekko się przyrumienią. Dodaj masło, a po niecałej minucie dolej śmietany i wrzuć szczyptę gałki muszkatołowej, kolendry, imbiru i kardamonu. Poczekaj, aż całość się zagotuje.

Po wyłożeniu karpia polej go tak przygotowanym sosem. Dla ozbody można położyć na mięsie kilka konserwowych czerwonych fasolek.

  • Karp i galareta – duet popularny

Składniki: karp, 1 cebula, pół średniego selera, liście laurowe, ziele angielskie, estragon, natka pietruszki, żelatyna, sól, pieprz, cytryna pokrojona w plastry, owoc czerwonej papryki i groszek konserwowy.

Przygotowanie: osusz rybę i pokrój ją na części (najlepiej w poprzek, na dzwonki). Posól rybę. Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, wrzuć liście laurowe (około 4), ziele angielskie, sól i pieprz. Wlej 2 litry wody i zagotuj przez około 15-20 minut. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i poczekaj, aż przeschną.

Dodaj do wrzątku kawałki ryby i wciąż gotuj przez kolejne 20 minut (aż mięso zmięknie). Wyjmij rybę z wody i pozbaw ją ości (można to zrobić po nieznacznym ostudzeniu).

Zagotowany roztwór przelej przez durszlak do innego naczynia. Przypraw solą i pieprzem oraz estragonem. W 4 łyżkach wody rozpuść żelatynę (taką ilość, jaką zalecono do objętości wody z przyprawami). Gdy się rozpuści, wlej ja do wywaru i wymieszaj. Ostudź tak przygotowaną galaretę.

Przygotuj półmisek, na którym zamierzasz podać rybę. Wylej do niego około 1/3 płynu i wstaw do lodówki, jeśli jest już chłody. Po stężeniu ułóż kawałki karpia na galaretowatej warstwie, układając między nimi cytrynowe półkola. Zalej je kolejną częścią 1/3 płynu.

Po zastygnięciu w lodówce ułóż kawałki pokrojonej papryki, kulki zielonego groszku i liście natki pietruszki dla ozdoby. Zalej je resztkami roztworu. Przechowuj w lodówce, aż galareta całkowicie stężeje.

7. Kalorie i wartości odżywcze w żywym karpiu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 127 kcal 108 kcal
Białko 17,83 g 15,16 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 5,60 g 4,76 g
Tłuszcze nasycone 1,08 g 0,92 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,33 g 1,98 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,43 g 1,22 g
Cholesterol 66,0 mg 56,1 mg
Witamina C 1,60 mg 1,36 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze