Olej rzepakowy - właściwości, kwas oleinowy, zastosowanie, zastosowanie w kosmetyce

Olej rzepakowy to jeden z najsłynniejszych olejów, jakiego używamy w kuchni. Zna go każdy. Olej rzepakowy jest olejem bardzo uniwersalnym i wbrew pozorom posiada wiele właściwości. Mówi się, że lepszy od oleju rzepakowego jest tylko olej lniany lub oliwa z oliwek.

Zobacz film: "Olej rzepakowy to świetne źródło kwasów omega"

spis treści

1. Olej rzepakowy - właściwości

Olej rzepakowy, tak jak i każdy inny olej, posiada bardzo wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. W olejach bardzo ważne są proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 względem kwasów tłuszczowych omega-3, które w oleju rzepakowym rozkładają się bardzo korzystnie i tworzą stosunek 2:1. Lepiej te kwasy rozkładają się tylko w oleju lnianym. Olej lniany nie jest jednak tak uniwersalny jak olej rzepakowy, nie jest też tak trwały i jest też sporo droższy.

Warto także wspomnieć, że nasz polski olej rzepakowy jest prawie na takim samym poziomie (o ile nie lepszym) jak oliwa z oliwek przez wszystkich stawiana na piedestale. Oprócz tego olej rzepakowy wpływa korzystnie na organizm, ponieważ obniża całkowity poziom cholesterolu, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pokarmowy, a także układ kostny.

Właściwości oleju rzepakowego
Właściwości oleju rzepakowego [7 zdjęć]

Jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, który ze względu na walory zdrowotne i skład zbliżony do...

zobacz galerię

Olej rzepakowy jest także bardzo dobrym źródłem steroli roślinnych, przeciwutleniaczy oraz polifenoli. Patrząc na wszystkie oleje, nie sposób nie napisać o tym, że olej rzepakowy w porównaniu do innych zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych (tylko 7%).

2. Olej rzepakowy - kwas oleinowy

W oleju rzepakowym jest dużo kwasu oleinowego – aż 60%. Jest to bardzo cenny składnik, ponieważ usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego cholesterolu, reguluje metabolizm, zapobiega cukrzycy i chorobom serca, działa antyoksydacyjnie, wzmacnia układ odpornościowy i uszczelnia płaszcz lipidowy skóry. Oprócz tego pomaga pokonać zgagę oraz inne dolegliwości trawienne.

3. Olej rzepakowy - zastosowanie

Olej rzepakowy najlepiej sprawdzi się, jeśli będziemy używać go na zimno, czyli do: sałatek, kanapek, surowych warzyw oraz past. Olej rzepakowy nada się także bardzo dobrze do pieczenia, gotowania i smażenia, tylko należy pamiętać, aby używać oleju rzepakowego rafinowanego. Olej rzepakowy rafinowany wykazuje bardzo wysoki punk dymienia, dlatego podczas pieczenia lub smażenia traci bardzo mało swoich wartości.

Zobacz także:

4. Olej rzepakowy - zastosowanie w kosmetyce

Pewnie mało kto wie, ale olej rzepakowy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, beta-karotenu i witaminy E wspaniale wpływa na kondycję naszej cery i skóry. Sprawi, że będzie ona bardziej elastyczna i nawilżona. Olej rzepakowy można dodawać do balsamów do ciała lub peelingów, a także można go wcierać w przesuszoną skórą na łokciach, kolanach czy na dłoniach.

Należy pamiętać, że olej rzepakowy nie sprawdzi się u osób z cerą tłustą. Nadaje się dla osób z cerą suchą i dojrzałą. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ olej rzepakowy stosowany na twarz sprzyja rozwojowi zaskórników. Olej rzepakowy nie wchłania się, warto więc uważać, aby nie pobrudzić ubrań lub pościeli.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy