Osoba , 21 lat Witam, mam 21 lat i ostatnio robiłam sobie badania na tarczycę. Jestem osłabiona, mam kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. Moja mama miała chorą tarczycę i to sprawiło, że zrobiłam sobie te badania. To są moje wyniki: TSH - 1,033 (0,35-4,94), ft3 - 2,35 (1,71-3,71), ft4-0,89 (0,90-2,00). Z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie.

Wyniki Pani badań hormonalnych tarczycy są prawidłowe. Jeżeli w Pani najbliższej rodzinie występowała choroba tarczycy, to można rozważyć wykonanie badania ultrasonograficznego gruczołu tarczowego. Jego prawidłowy wynik ostatecznie wykluczy schorzenie tarczycy.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – Choroby tarczycy, z racji częstości ich występowania, to problem społeczny – szczególnie w grupie kobiet. Dlatego też główną rolę w ich diagnozowaniu odgrywa lekarz pierwszego kontaktu. Jego zadaniem jest wykrycie nieprawidłowości w funkcji tarczycy i odesłanie pacjenta do specjalisty endokrynologa w celu dalszej diagnostyki.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: