Witam
Zarówno kefir jak i maślanka są zdrowymi produktami, polecanymi w codziennej diecie.Technologicznie kefir i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, do którego dodawane się bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu podnosi się strawność i przyswajalność wapnia oraz witamin. Ponadto kultury bakterii wpływają korzystnie na wzmocnienie odporności organizmu. Maślanka natomiast powstaje jako produkt uboczny z wytwarzania masła, dzięki czemu posiada bardzo niewielką zawartość tłuszczu.Wpływa ona korzystnie na regulację pracy przewodu pokarmowego oraz na wydzielanie żółci i soków trawiennych.
Kefir i maślanka mają bardzo podobną kaloryczność i wartość odżywczą, dlatego można je spożywać zamiennie. Ważne, aby był to produkt naturalny – bez dodatków smakowych. Pozdrawiam.
Zarówno kefir jak i maślanka mają podobne właściwości. Zawierają żywe kultury bakterii mlekowych. Kefir jest jednak musującym napojem z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Ma przyjemny, orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.
Maślanka jest natomiast napojem mlecznym, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.Bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.
Obecnie, ze względu na brak regulacji prawnych, nazwą "maślanka" określa się również mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków, która – jeżeli zawiera mleko w proszku – nie jest maślanką.
A wiec i kefir i maślanka mają dobre właściwości powinno się je wprowadzić do diety na zmianę.
Witam,
Napoje mleczne fermentowane (jogurty, kefiry, maślanki, napoje serwatkowe itd.) pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie i zapobiegają zatruciom i wyjałowieniu przewodu pokarmowego przez leki, zwłaszcza antybiotyki. Ponadto dzięki żywym kulturom bakterii mają działanie probiotyczne, wzmacniają układ odpornościowy i działają hamująco na niektóre typy nowotworów. Kefir produkowany jest z pełnego lub częściowo odtłuszczonego mleka z zastosowaniem zakwasu kefirowego. Natomiast maślanka pełni funkcję dietetycznego napoju chłodzącego (uzyskiwana jest z tłustej śmietany jako produkt uboczny przy produkcji masła. Dodawane jest do niej odtłuszczone mleko i czyste kultury kwasu mlekowego). Ja osobiście najbardziej polecam prawdziwy jogurt naturalny, zawiera on więcej wapnia niż pozostałe kwaśne przetwory mleczne.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kefir i jogurt należy pić prosto z lodówki? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy taki jogurt można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Jakie produkty mleczne mogą spożywać cukrzycy? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jaką dietę należy stosować przy częstych infekcjach intymnych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie mleka przez osoby dorosłe – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy można pić kefir lub jogurt zamiast preparatu osłonowego podczas antybiotykoterapii? – odpowiada Magdalena Mroczek
- Spożywanie sera podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska