Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie.

Polecane wideo:

Witaminy i minerały w pomidorach

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność albo przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która działa w ten sposób. 180 g owocu, czyli jeden duży pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma wiele beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP i K. Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu. Potas obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Wapń, magnez i żelazo również są w tych warzywach. Można w nich znaleźć nawet miedź, mangan i kobalt.

Likopen to naturalny barwnik, który nadaje pomidorom ich czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Likopen hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała nowotworowi prostaty. Wystarczająca ilość likopenu dla naszego organizmu to jeden pomidor dziennie albo talerz pomidorówki, szklanka soku pomidorowego lub dwie łyżeczki keczupu.

Pomidory w 93% składają się z wody, a w 100 g mają tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika dają nam uczucie sytości, dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Witamina C dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji. Natomiast witamina młodości zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się.

Pomidory są również używane jako kosmetyki. Rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe. Jednak zanim zaczniesz je stosować, sprawdź czy nie jesteś na nie uczulona. Posmaruj wewnętrzną część przedramienia sokiem z pomidorów i poczekaj godzinę – jeśli nie dojdzie do zmian alergicznych, możesz je stosować.

Rodzaje pomidorów

Pomidory mogą być czerwone, żółte i zielone. Czerwone i żółte mają podobne wartości odżywcze, z tym że te drugie mają mniej likopenu. Natomiast zielone powinniśmy jeść ostrożnie. Mają one mniej substancji odżywczych, a więcej tomatyny, która jest szkodliwa dla naszego organizmu.

Gatunki pomidorów to:

  • okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory,
  • karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu,
  • malinowe – to te największe, mają dużo soku,
  • bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, dlatego są idealne na sałatki,
  • koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji.

Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed ich połączeniem wymieszać je z oliwą. Sosy, keczupy i koncentraty pomidorowe są również zdrowe. Co prawda zawierają mniej witaminy, ale zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy 2-3 razy więcej likopenu we krwi niż po świeżych.

Z jedzeniem pomidorów powinny uważać osoby chore na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów i zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym warto przed zjedzeniem obierać je ze skórki. Ponadto mogą one uczulać, więc powinny ich unikać kobiety karmiące, a dzieciom należy wprowadzać je do diety stopniowo.

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

Ostry krem pomidorowy Nie tylko rosół może pomóc na objawy przeziębienia i grypy. Krem z pomidorów dostarczy organizmowi niezbędnych witamin (...) , minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią,...

Warzywa

Pomidory a zdrowie

również po pomidory smażone i grillowane oraz niezwykle aromatyczne pomidory suszone. Właściwości pomidorów wynikają przede wszystkim z zawartych w nich witamin i minerałów oraz (/starzenie-sie). ##...

Warzywa

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

. Zdrowotnym właściwościom pomidorów trudno zaprzeczyć. To cenne źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem - poprzez neutralizację wolnych rodników (...) , ale także odżywczych. Czy wiesz, z jakich roślin...

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

z nerkami W tradycyjnej medycynie ludowej lubczyk często był wykorzystywany do leczenia problemów z nerkami. Ma właściwości moczopędne, co pomaga (...) , że lubczyk to naturalny lek na kaszel i katar. Pozytywnie wpływa na górne drogi...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Tego nie wiemy o warzywach i owocach Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego...

Zioła i przyprawy

Tymianek, czyli zioło o wielu zastosowaniach

Tymianek, czyli zioło o wielu zastosowaniach

też na inne kontynenty. W Egipcie był stosowany do balsamowania zwłok, ale zapobiegał też psuciu się jedzenia dzięki właściwościom konserwującym. Nazwa zioła (...) jej rodzaje nadają się do wykorzystania w gotowaniu. Najczęściej w naszych...

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

mają właściwości oczyszczające. Pomagają usuwać toksyny, niwelują stany zapalne i wzmacniają odporność organizmu. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem (...) łodygi selera naciowego, trzy średnie marchewki, jeden mały brokuł, jedna szklanka...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

właściwości pomidorów, a właściwie zawartego w nim likopenu, czyli pigmentu, któremu warzywa zawdzięczają swój kolor. To jeden z najsilniej działających (...) się, że korzystny wpływ wiąże się z jej właściwościami...