Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Nie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badanie poziomu amylazy w krwi i moczu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy poziom amylazy w moczu 164U/L przy zakresie referencyjnym 650 U/L oznacza jej niedobór? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- O czym świadczy podwyższony poziom amylazy trzustkowej w moczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Poziom amylazy w moczu a leki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co oznaczają przekroczone limfocyty 43,8? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- O czym może świadczyć podniesiony poziom amylazy? – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Podwyższony poziom amylazy w moczu – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Poziom amylazy we krwi a krwawiące nadżerki w obrębie żołądka – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dlaczego mam podwyższony poziom amylazy we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Amylaza we krwi i moczu u 40-latki – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
artykuły
Amylaza w moczu - charakterystyka, wskazania, normy
Amylaza jest enzymem, który odpowiada za trawienie
Nietrzymanie moczu u mężczyzn a przerost prostaty
Przerost gruczołu krokowego dotyka co drugiego męż
Czas trombinowy - charakterystyka, przygotowanie do badania i opis badania, interpretacja wyników
Czas trombinowy (TT) jest to czas przejścia fibryn