Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Osoba Witam, proszę o odpowiedż czy badania TSH, FT3 i FT4 należy robić z jednej próbki krwi, ponieważ ja w niewiedzy zrobiłem badanie 12-letniej córce TSH wynik podwyższony 5,42 (0,49-4,67), a po 10 dniach FT3 - 3,95 (1,71-3,71) i FT4 - 1,22 (0,70-1,48) - wizytę u endokryloga mam umówioną za 2 miesiące. Czy te wyniki świadczą o niedoczynności tarczycy? Ponadto 10 lat temu córce w wypisie szpitalnym napisano - subkliniczna niedoczynność tarczycy, miała wtedy TSH nieznacznie podwyższone a FT4 w normie, nie przepisano żadnych leków i wypisano ze szpitala. Całe te badania zostały zlecone przez neurologa. Córka leczy się na padaczkę (napady nieświadomości), ma ogóle słabe napięcie mięśni i jest opóźniona w rozwoju. Czy w/w objawy moga być zwiazane z w/w wymienionymi wynikami? Dziekuję za odpowiedź - pozdrawiam Darek
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście

Witamy serdecznie.

Twoje pytanie dotyczy prośby interpretacji wyników badań i niestety nie możemy na nie odpowiedzieć. Wyników nie można trafnie zinterpretować bez zebrania dokładnego wywiadu i zbadania pacjenta, co nie jest możliwe w ramach porady internetowej.

Skonsultuj wyniki badań z lekarzem prowadzącym, który znając historię choroby, będzie mógł właściwie ocenić stan zdrowia.

Podobne pytania

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500