Kobieta , 50 lat Witam. Choruję od kwietnia i ciągle robią mi wyniki na różne choroby, bo nie wiedzą co mi jest. Odebrałam wyniki na anty-HCV. Co to jest? Czy jestem chora? Proszę o wyjaśnienie: anty-HCV reaktywny normy: ujemny AST 28, norma N 10-30, ALT 28, norma 10-36, ALP fosfataza alkaliczna 58, norma 32-104, LDH 288, norma 211-423. Czy zły wynik HCV może być w podejrzeniu tocznia rumieniowego?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście
Edytuj odpowiedź

Witam!

Obecność przeciwciał anty-HCV świadczy o kontakcie  z wirusem zapalenia wątroby typu C. Aktywność ALT w granicach normy przemawia raczej za nieostrą fazą zakażenia. Możliwości są dwie: bądź przebyła Pani zakażenie ostre i wyzdrowiała (przeciwciała świadczą o kontakcie z wirusem), bądź zakażenie przeszło w fazę przewlekłą. Zróżnicować to można wykonując badanie  wykrywające HCV-RNA, czyli materiał genetyczny wirusa. Warto skonsultować to z lekarzem, który prowadzi Pani diagnostykę. Mając więcej informacji na temat Pani zdrowia zaleci optymalne postepowanie.

Pozdrawiam!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • HCV - metoda ilościowa i jakościowa – HCV jakościowe i ilościowe jest testem diagnostycznym do wykrywania wirusowego zapalenia wątroby typu C (WZW C). Test ten polega na wykrywaniu obecności i oznaczaniu ilości kopii RNA wirusa HCV. Dodatni wynik badania HCV RNA świadczy o obecnym zakażeniu wirusem zapalenia wątroby typu C.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Dowiedz się więcej na ten temat


Pomocni lekarze

Wyszukaj lekarza po opiniach