Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 6 3 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badania TSH i oznaczenia przeciwciał Anty-TG i Anty-TPO

Witam. W maju tego roku robiłam badania na tarczycę- TSH. Odebrałam wyniki: 7,94 uIU/ml (norma 0.27-4.20). Udałam się na wizytę do endokrynologa, otrzymałam lek Euthyrox, jednak zanim miałam zacząć go brać udać się na oznaczenie przeciwciał Any- TG i Anty- TPO. Anty- TPO 24 IU/ml, z wartościami referencyjnymi.
KOBIETA ponad rok temu

Witam serdecznie, Wysoki poziom TSH wskazuje na niedoczynność tarczycy. Natomiast obecność przeciwciała anty-TG lub anty-TPO wskazuje na autoimmunologiczne podłoże choroby, w tym przypadku najprawdopodobniej chorobę Hashimoto.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy