Zapytaj lekarza

1 , 0 0 9 , 6 0 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Jak wyleczyć tego torbiela?

Witam. Mam zdiagnozowanego torbiela pajęczynówki lewego płata skroniowego. Wymiary: 4 cm x 3,2 cm x 3 cm Wynik EEG bez odchyleń, jednak posiadam mocne...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Jerzy Bajko

Jaka może być przyczyna nadmiernego owłosienia u kobiety?

Witam mam pytanie . Mianowicie mam 20 lat i problem nawet duży problem nie rosną mi włosy pod pachami oraz od prawie dwóch lat staramy sie z mężem o dziecko...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

O czym świadczy wynik USG tarczycy 27-latka?

Proszę o pomoc w interpretacji, mam 27 lat, mężczyzna: Gruczol tarczycowy o obj 12.5ml Cały płat prawy utworzony przez guzek o mieszanym echogramie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

O czym świadczy wynik badania USG tarczycy 34-latki?

Witam co oznacza wynik USG tarczycy Prawy płat tarczycy o wym.17x21x38mm , obj.6,1cm3. Lewy płat tarczycy o wym.15x19x41mm , obj.5,8cm3 Cieśń szerokości...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

Jak radzić sobie z nadmiernym owłosieniem przy niedoczynności tarczycy?

Mam problem z nadmiernym owlosieniem. Nie wiem czy mam tak od dawna, ale wydaje mi sie, ze mam bardziej owlosione rece nic mialam (jestem brunetka woec...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

O czym świadczy wynik badania USG tarczycy 24-latki?

Tarczyca o wymiarach PP 30x31x68mm, cieśń do 17mm PL 35x37x68mm. Objętość około 81ml. Gruczoł znacznie powiększony. W PP liczne guzki o mieszanej echo...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

O czym świadczy wynik badania poziomu prolaktyny u 32-latki?

Witam mam 32lata(kobieta) wynik prolaktyny to 73 a prawidlowa miesci sie miedzy 100-510 mlU/L co to oznacza? Mam czeste bole glowy i jestem bardzo nerwowa.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

Co jest powodem obniżenia TSH u osoby która przerwała leczenie?

Witam serdecznie. Mam 30 lat i stwierdzona niedoczynnosc tarczycy. Rok temu, wszystkie wyniki badan w kierunku tarczycy wyszly prawidlowo poza tsh 5,70....

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

Co oznacza rozpoznanie badania histopatologicznego po usunięciu tarczycy?

Witam. Wynik badania histopatologicznego usunięcia tarczycy. Rozpoznanie kliniczne wole guzowate gruczolak przytarczyc. Opis makroskopowy: fragment miąższu...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Andrzej Sawicki

Jakie badania przy podejrzeniu wyczerpania nadnerczy, braku libido i motywacji do życia?

Witam jakie badanie przy podejrzeniu wyczerpania nadnerczy , brak libido ,motywacja do życia , nie mogę sięgnąć do pamięci i skupić się pomimo wysiłku...

ODPOWIADA 2 EKSPERTÓW:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Irena Mielnik-Madej

Co oznacza TSH trzeciej generacji?

303 L69 / TSH 3-cia generacja - 10.245 130 181 / -białko ostrej fazy - 6.11 EO(%) -8.6

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Budlewski

Co oznacza guzowato powiększona tarczyca?

W badaniu TK Guzowato powiększona tarczyca z obecnością licznych częściowo uwapnionych guzków. Proszę o interpretację. Dziękuję.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Jak interpretować wynik badania TSH u osoby starającej się o dziecko?

Od 3 miesięcy staram się zajść w ciążę. Ginekolog zlecił badania tsh i prolaktynę. Prolaktyna w normie. TSH 4,950µIU/ml, ft32,64, ft4 1,07. Przy okazji...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

Do jakiego lekarza udać się z problemami z tarczycą?

Witam bardzo proszę o poradę dwa lata temu urodziłam synka choruje na tarczycę, hasimoto wizyty u endokrynologa tutaj są co 1,8-2lata ostatnio biorę eutyroks...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Łukasz Wroński

Czy to może być nowotwór złośliwy tarczycy?

czy to może być nowotwór złośliwy. Wole wieloguzkowe w eutyreozie .usg tarczyca niepowiększona . W PP zmiana ogniskowa mieszana o nieregularnych granicach...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Jaka jest interpretacja wyników badania cytologicznego dwóch guzków?

Witam. Bardzo proszę o interpretację wynikow badania cytologicznego dwóch gozkow. Rodzaj badania BACC: guzek lito-plynowy, 16x14 mm, dobrze odgraniczony,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Co oznacza wynik badania THS u kobiety planującej ciążę?

Dzień dobry. Planuję ciążę. Ginekolog zaleciła badanie TSH w ramach przygotowań. Wynik TSH 3 gen. wyszedł 6,57 a widełki podają [0.27-4.2]. Czy to już...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza wynik TSH i FT$ u kobiety w 16. tygodniu ciąży?

Witam Jestem w 16 tygodniu ciąży. Dzisiaj odebrałam wyniki badań i przedstawiają się one następująco: tsh 0,01 (norma 0,27-4,20); ft3 5,67 (norma 3,90-6,70);...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy złośliwy nowotwór tarczycy po wycięciu będzie dawał przerzuty?

Czy nowotwor tarczycy, gdy po biopsji okaze się zlosciwy, po wycieciu bedzie przezycal sie na inne organy? Asia

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Igor Madej

Czy PCOS może wpływać na brak skuteczności leczenia lekami antydepresyjnymi?

Czy PCOS może wpływać na brak skuteczności leczenia lekami antydepresyjnymi? Właśnie zdiagnozowano u mnie PCOS, a na zaburzenia lękowe leczę się od prawie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Bożena Waluś
Strefa Kobiety