Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 9 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Jak interpretować wynik badania hormonów tarczycy u 42-letniej kobiety?

Dzień dobry. Dziś odebrałam moje wyniki badań i bardzo proszę o interpretację: TSH 1,650 norma 0,270-4,200 FT4 17,74 norma 12,00-22,00 FT3...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy taka liczba badań przed zabiegiem ginekomastii jest niezbędna?

Dzien dobry, Mam 26 lat, od okolo 14 roku zycia mam ginekomastie/lipomastie. Zebralem wreszcie pieniadze na zabieg i chce go przeprowadzic, ale endokrynolog...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Krzysztof Jach

Czy jest szansa utraty wagi pomimo nadczynności tarczycy i insulinooporności?

Witam mam pytanie, mam nadczynność tarczycy i insulinoopornosc, czy przy stosowaniu określonej dawki leków (letrox 175 i metformax 1350 (dziennie)) jestem...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Co mogą oznaczać wyniki badania krwi w kierunku chorób tarczycy?

Witam odebralam wyniki z badania krwi na tarczyce i troche sie niepokoje bo byly 2 na czerwono tj anty-TPO 470,00 IU/ml i TSH 7,320 pIU/ml boFT4 1,20 to...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Wpływ leku Letrox 75 na Vibin Mini

Witam, lekarz przepisał mi tabletki Vibin mini. Choruję na niedoczynność tarczycy i biorę Letrox 75. Czy branie Letroxu wraz z Vibin osłabi działanie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak interpretować badania hormonów tarczycy u 37-letniej kobiety?

Witam, Bardzo proszę o interpretację badań: tsh 4,36 mmol/l (norma 0,27-4,2), Ft4 13,19 pmol/l (norma 12-20), cholesterol całkowity 4,7 mmol/l (norma poniżej...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

O czym mogą świadczyć wyniki badania usg tarczycy?

O czym mogą świadczyć takie wyniki badania usg tarczycy? Prawy płat: 14x16x42mm Lewy płat: 15x13x43mm Oba płaty niepowiększone o niejednorodnej strukturze...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jakie badania wykonać w przypadku zdiagnozowanej osteoporozy i leczenia hormonalnego?

Miałam wykonane badanie densytometrię która wykazała osteoporozę w kręgosłupie -2,8 ,lekarz stwierdził że już do leczenia .Jestem w trakcie leczenia hormonalnego...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
lek. Tomasz Kowalczyk

Czy można wykonać biopsję tarczycy przyjmując opioid?

Czy biorąc doretę37.5 i deklak 25mg mogę wykonać biopsja tarczycy?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy konieczna jest wizyta u diabetologa przy podanych wynikach badań?

WITAM Mój wynik Homar-ir 3.45 natomiast Quicki 0.32,czy z takim wynikiem mogę podejrzewać insulinooporność,czy konieczna jest wizyta u diabetologa?Czy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Marek Aleksander Przondo

Jaka dieta powinna być stosowana w przypadku osób z chorobami tarczycy?

Dzień dobry, studiuję Informatykę na Politechnice Gdańskiej, wraz z kolegami chcemy wykonać aplikację, która będzie podpowiadać potrawy odpowiednie dla...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jaki rodzaj porodu jest lepszy przy zdiagnozowanej torbieli szyszynki?

Witam Mam pytanie odnośnie torbiela szyszynki, która została zdiagnozowana w lipcu 2017 roku o śr. ok 8 mm podczas badania rezonansu magnetycznego,...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Czy możliwa jest niedoczynność tarczycy u 30-latki?

Witam, poziom TSH 2,570 µIU/ml , FT4 16,95 pmol/l przy braniu antykoncepcji hormonalnej. Przeciwciała na Hashimoto ujemne. Wiek 30 lat, kobieta. Czy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy przy podanych wynikach krzywej insulinowej można brać metforminę?

Witam, czy przy wynikach krzywej insulinowej na czczo 5, po 1h - 54 i po 2h 64 powinnam brać metforminę? Endokrynolog przepisał, ale nie jestem pewna...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Marek Derkacz

Czy podczas przyjmowania leków na niedoczynność tarczycy można przyjmować suplementy diety?

Witam, mam niedoczynność tarczycy i biorę Letrox 100, czy przy stosowaniu tego leku można brać Centrum "od A do Z" w którym znajduję się 100 uJ jodu.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy odczuwanie zimna przy niedoczynności tarczycy może się zmniejszyć?

W wieku 50 lat stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy oraz chorobę hashimoto. Od długiego czasu czułam duży dyskomfort związany z uczuciem zimna i przez...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy można stracić na wadze przy nadczynności tarczycy?

Witam, Mam nadczynność tarczycy, czy przy regularnym zażywaniu Letroxu 175 ( dziennie ) i metformaxu 1350 (dziennie) tak jak mam zalecone, jestem w stanie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jaka może być przyczyna wzrostu TSH?

Witam jaka przyczyna moze byc aby w ciagu 5 miesiecy poziom tsh podwyższył sie z 1.25 na 4.95 gdzie norma jest 4.2 z czym f4 w normie czy jest mozliwosc...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak interpretować wynik badania hormonów tarczycy?

Witam Kilka dni temu zrobiłam sobie badania krwi, ponieważ podejrzewam u siebie problemy z tarczyca. Podaję wyniki moich badań wraz z ustalonym przez...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak wygląda operacja raka brodawkowatego tarczycy?

Witam mam podejrzenie raka brodawkowatego tarczycy , mam pytanie jak wygląda operacja zazwyczaj czy jest zakładana rurka intubacyjna ?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski
Strefa Kobiety