Zapytaj lekarza

1 , 0 1 7 , 5 4 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Endokrynologia: Pytania do specjalistów

Czy skierowanie na badania hormonalne krwi wystawione przez endokrynologa na NFZ będą bezpłatne?

Jeśli lekarz endokrynolog, który przyjmuje na NFZ da skierowania na badania hormonalne krwi, np. testosteron, DHEA-S, anty-TG to będą one bezpłatne? Lekarz...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy wynik badania tarczycy wskazuje na niedoczynność?

Witam serdecznie! Proszę o konsultację w sprawie wyników, dotyczących tarczycy. Badania te były robione 20. 02. 2018r., lecz do tej pory pomimo konsultacji...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak skutecznie leczyć niedoczynność tarczycy i Hashimoto?

Choruję na niedoczynność tarczycy i hashimoto, sytuacja wygląda tak: * styczeń 2018 - tsh 7 (reszty wyników nie pamiętam) - lekarz podnosi mi dawkę euthyroxu...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

O czym może świadczyć zadyszka nawet przy chodzeniu?

Mam uczucie nierownego bicia serca. Po lewej stronie pod zebrami mam uczucie jakby cos mnie uciskalo ale to nie boli. Powoduje jednak ze musze brac glebszy...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Jak zmieni się stan zdrowia po usunięciu gruczolaka przytarczyc?

Dzień dobry. Mam podwyższony poziom wapnia i parathormonu. Prawdopodobnie gruczolak przytarczyc. Moje pytanie czy po jego usunięciu, wrócę do zdrowia?...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr n. med. Andrzej Sawicki

Jak działa lek Letrox?

Dzień dobry, mam niedoczynność tarczycy i biorę Letrox 50 codziennie o 7.00. Moje pytanie brzmi czy na wchłanianie hormonu ma wpływ to, że zaraz potem...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy mój poziom hormonów jest w normie?

Czy wyniki badań są w normie: tsh 0,722 i ft4 0,97 (normy 0,70-1,48), dodam, że jestem w 14 tc. Dziękuję za odp. mój lekarz jest na urlopie jeszcze przez...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy mój wynik TSH jest dobry?

Dzień dobry. Proszę o poradę czy wynik Tsh jest dobry. Tsh 0,551 Ft4 1,43.Kobieta 32 lata staram się o dziecko.

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr hab. n. med. Paweł Jóźków

Do jakiego lekarza udać się w sprawie krążenia?

Dzień dobry! Chciałabym ogólnie zadbać o zdrowie i wykonać wszystkie ważne badania. Po 1. biorę tabletki antykoncepcyjne i pojawiają mi się pajączki na...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Jacek Gleba

Na co może wskazywać wynik badania hormonów tarczycy?

Witam, Robiłam sobie usg tarczycy które nic nie wykryło tarczyna ładna. Zrobiłam sobie również badania tsh, ft4, t3, anty tpo i anty tg i właśnie to mnie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy wynik TSH u 15-latki jest prawidłowy?

Witam - wynik badania TSH u mojej piętnastoletniej córki wynosi 1,327 ( 0,68-3,35). Czy taki wynik jest prawidłowy ?

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Kiedy wykonać badanie TSH i FT3 oraz FT4?

Witam. Dostałem od endokrynologa skierowanie na badania TSH, ft3, ft4, APT0, atg, wapń, ale przypadają mi te badania na niecałe 2 tygodnie po operacji...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy guzek wykryty na USG świadczy o konieczności wizyty u endokrynologa?

Witam,w usg wykryto guza litego niejednorodnego na tarczycy, ostatnio często mam powiększone węzły chłonne po jednej stronie. Lekarz wystawil mi skierowanie...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Tomasz Stawski

Czy moje wyniki badania tarczycy są odpowiednie?

Dzisiaj odebrałam wyniki tarczycy i chciałabym się dowiedzieć czy wyniki wyszły dobrze. Tsh wynik : 2,1784 wartości ref. 0,35 - 4,94 Ft4 wynik :...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Co może być przyczyną uderzeń gorąca, zdenerwowania, pękającej skóry oraz spuchniętych oczu?

Mam 54 lata, jestem kobietą :-) Od ponad siedmiu lat mam uderzenia gorąca, strasznie uciążliwe, około 20-30 razy na dobę, jestem ciągle zdenerwowana, mam...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Mgr Łucja Fitchman

Czy możliwe jest zajście w ciążę przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto?

Czy to możliwe przy niedoczynności tarczycy I chorobie haszimoto w wieku 47 lat mogę być w ciąży .test pozytywny

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy przyczyną podwyższonego CRP może być niedoczynność tarczycy?

Witam, w ciąży nabawiłam się niedoczynności tarczycy, którą mam niestety do teraz, choć już pół roku po porodzie. Obecny mój wynik to 7,14. Przy tym wyszło...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy ból i pieczenie gardła może mieć związek z niedoczynnością tarczycy?

Witam, od paru dni zmagam sie z uczuciem bólu/pieczenia w gardle przy schylaniu. Ból jest umiejscowiony bardziej w dolnej części szyi. Choruje również...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski

Czy powinnam udać się z moimi wynikami do endokrynologa?

Witam. TSH 4.19, FT4 18.55, FT3 5.62. USG Tarczycy - szerokość cieśni 2.7 mm, Prawy płat obj. - 3.00 ml Lewy płat obj. - 2.19 ml. Wiek 25 lat. Poród...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Dr hab. n. med. Paweł Jóźków

Co oznacza wynik USG tarczycy 45-letniej kobiety?

Witam prosze o interpretacje wyniku usg tarczycy płat prawy : 2,1 x 1,9 x4,8 cm objętość:9,2 ml płat lewy:1,9 x 2 x 5cm objetośc :9,1ml Echogram miąższu:...

ODPOWIADA 1 EKSPERT:
Lek. Paweł Szadkowski
Strefa Kobiety
Ważne tematy