Bez czarny

Jak radzić sobie z infekcjami u dzieci? (Sambucus nigra), znany także jako bez apteczny czy bez lekarski to krzew powszechnie występujący w Polsce. Kwiaty i owoce bzu czarnego stosowane są w medycynie ludowej. Zarówno kwiaty, jak i owoce wykazują działanie przeciwgorączkowe i napotne, wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych.

Zbiór bzu czarnego

Bez czarny

Dziecko jest narażone na ataki wielu zarazków, zwłaszcza ze względu na częste kontakty z rówieśnikami, którzy mogą być źródłem infekcji. Jak wzmacniać...

Bez czarny to krzew należący do rodziny przewiertniowatych (Caprofoliaceae), osiągający do 10 m wysokości. Powszechnie rośnie przy drogach, na skraju lasu, rumowiskach.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Od wieków bez czarny jest wykorzystywany w medycynie ludowej, dlatego też często jest określany mianem bzu lekarskiego, bzowiny, bzu białego, bzu aptecznego.

Liście bzu są nieparzyste, pierzaste, zawierają od 5 do 7 listków. Kwiaty bzu są białe, zebrane w baldachokształtne kwiatostany o średnicy 10-20 cm. Mają charakterystyczny przyjemny zapach. W okresie letnim (sierpień, wrzesień) dojrzewają owoce - jagody, które przybierają fioletowo-czarną barwę i mają słodki smak.

Surowcem leczniczym bzu czarnego są kwiaty oraz owoce. Zbioru kwiatów należy dokonywać wczesnym rankiem. Około 80% kwiatów w baldachach powinno być rozwinięte. Zebrane kwiatostany należy suszyć w cieniu na wolnym powietrzu lub w suszarkach w temperaturze 45ºC. Prawidłowo wysuszone kwiatostany mają barwę żółtawo-białawą.

Zbiór owoców bzu czarnego przeprowadza się, gdy są one dojrzałe, mają barwę fioletowo-czarną. Owoce początkowo suszy się w temperaturze 30ºC, a następnie dosusza w 60ºC. Prawidłowo wysuszone owoce mają kwaśny smak i nie pachną.

W lecznictwie stosuje się także korę bzu, którą zdejmuje się z 2-3-letnich drzew jesienią. Korę należy suszyć w przewiewnych i zacienionych miejscach lub w temperaturze do 100ºC.

Właściwości lecznicze bzu czarnego

Bez czarny znany był ze swoich właściwości leczniczych już w starożytności, już wtedy uważano go za drzewo życia. Znane jest powiedzenie: „kto będąc chory, każdego dnia będzie ucinał sobie drzemkę w cieniu bzu, ten powróci do zdrowia”. W XXI wieku bez również ma szerokie zastosowanie w medycynie.

W lecznictwie stosowane są kwiaty, owoce, liście, nasiona, kora, a nawet korzenie. Największe znaczenie mają kwiaty i owoce, gdyż są bogate w flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także karotenoidy, witaminy A, B1, B6, C, sole mineralne.

Napar lub syrop z kwiatów bzu zalecany jest w przeziębieniach, gdyż wykazuje działanie napotne oraz łagodzi katar i kaszel, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kwiaty bzu wykazują również działanie moczopędne, dlatego zalecane są w nadciśnieniu tętniczym, obrzękach, stanach zatrzymania wody w organizmie. Pektyny obecne w owocach działają przeczyszczająco oraz przeciwbólowe, stosowane są w bolesnym miesiączkowaniu, leczeniu migreny.

Owoce bzu i napary z kory wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym. Służą do przemywania skóry z wysypką i owrzodzeniami.

Sok z owoców bzu czarnego w przemyśle spożywczym stosowany jest jako naturalny barwnik oraz służy do aromatyzowania produktów spożywczych.

Napary z suszonych lub świeżych liści bzu czarnego w postaci oprysków stosowane są do zwalczania szkodników roślinnych, takich jak mszyce, bielinek kapustnik, rolnice.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

Przyprawa na zdrowie Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw (...) , zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

Czym jest morwa biała? Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są Chiny, w których od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej, ale morwa występuje także w Polsce. Najbardziej znaną i przebadaną...

Zioła i przyprawy

Kilka faktów na temat liści laurowych

Kilka faktów na temat liści laurowych

Wawrzyn szlachetny pod lupą Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw. Nazwa systematyczna (...) - aromatyczne ciemne jagody. Witaminy w liściach laurowych Przyprawa...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Główka pracuje Zioła i przyprawy to nie tylko przydatne składniki diety wspomagające odchudzanie, ale też skuteczna pomoc dla funkcjonowania mózgu (...) kurkumę do codziennej diety. Niezwykła przyprawa...

Zioła i przyprawy

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Jaskółcze ziele - trujące źródło zdrowia Chociaż nazwa glistnik jaskółcze ziele może wydawać się obca, jest to roślina pospolita na całym obszarze Polski. Nawet się nie spodziewamy, że przy drogach, w lasach czy nad brzegami rzek rośnie tak wartościowe...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zioło...