Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe.

Zdrowe winogrona

Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winogrona, a dokładniej roślina winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Winorośl jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości. Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10% spożywanych jest w postaci świeżych owoców. Część winogron suszona jest na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminy A i E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Polifenole w winogronach

Winogrona, zwłaszcza czerwone, są cennym źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol. Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W zależności od gatunku wina stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko choroby naczyniowo-sercowej.

Komentarze (1)
~elkakaminska13@wp.pl
~elkakaminska13@wp.pl

CIESZĘ SIĘ BARDZO, BO LUBIĘ I WINO CZERWONE I WINOGRONA!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

kontuzje?

~maxika • ostatni post 18 godzin temu

11
Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości aronii

(...) takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem ... dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost...

Owoce

Owoce leśne

(...) ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Właściwości poziomek ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko 51-70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane ... błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce,...

Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony ... powodujących próchnicę zębów. Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce –...

Owoce

Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel jabłkowy; włoski placek z jabłkami; mus...