Winogrona - kalorie, właściwości, polifenole w winogronach

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe.

Winogrona - kalorie

W 100 gramach winogron zielonych znajduje się około 69 kalorii, a czerwonych - 67.

Polecane wideo:

Winogorna - właściwości

Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości. Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników, owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10 proc. spożywanych jest w postaci świeżych owoców. Część suszona jest na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminy A i E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Winogrona - polifenole

Winogrona, zwłaszcza czerwone, są cennym źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol. Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W zależności od gatunku wina, stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko choroby naczyniowo-sercowej.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały - podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie. Kakaowiec właściwy (...) są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz....

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów. Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Przeciw wolnym rodnikom...

Owoce

Marakuja - egzotyczny dar natury

Marakuja - egzotyczny dar natury

, ale również właściwości zdrowotne. Okazuje się, że niepozorne owoce o fioletowej lub żółtej skórce skrywają moc leczniczych składników. Ochrona (...) przed chorobami Owoce passiflory zawierają wiele substancji,...

Owoce

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

spożywanie gruszek również niesie ze sobą wiele korzyści. Naukowcy wykazali, że osoby jedzące te owoce są mniej zagrożone otyłością (...) mogą być właśnie gruszki. Po przeanalizowaniu danych medycznych zebranych od ponad 20 tysięcy...

Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach. Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często "lekiem kobiecym (...) i dwunastnicy. Naturalny lek na przeziębienie Ciemnoczerwone owoce...

Owoce

Ananas - jak wpływa na zdrowie?

Ananas - jak wpływa na zdrowie?

Przebojem na salony Ananas to owoc niemalże magiczny. Pięknie wygląda, zachwyca zapachem, a tego, kto go skosztuje smakiem i aromatem przenosi w odległe rejony Karaibów. Jego obecność na naszych stołach zawdzięczamy podkomorzemu Stanisławowi Poniatowskiemu,...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej. To produkt

Owoce

Owoce w diecie

Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach, zagwarantujemy organizmowi dużą dawkę witamin i antyoksydantów.