Właściwości winogron - właściwości, polifenole w winogronach

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe.

Winogorna - właściwości

Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winogrona, a dokładniej roślina winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Winorośl jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości. Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10% spożywanych jest w postaci świeżych owoców. Część winogron suszona jest na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminy A i E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Polecane wideo:

Winogrona - polifenole

Winogrona, zwłaszcza czerwone, są cennym źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol. Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W zależności od gatunku wina stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko choroby naczyniowo-sercowej.

Komentarze (6)
~kasia
~kasia

Wolę herbatę. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoc kiwi Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego.Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury.Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody goji...

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak.Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce?Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo (...) substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce, to...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) starzenie komórek. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce...