Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe.

Zdrowe winogrona

Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winogrona, a dokładniej roślina winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Winorośl jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości. Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10% spożywanych jest w postaci świeżych owoców. Część winogron suszona jest na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminy A i E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Polifenole w winogronach

Winogrona, zwłaszcza czerwone, są cennym źródłem polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol. Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W zależności od gatunku wina stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko choroby naczyniowo-sercowej.

Komentarze (1)
~elkakaminska13@wp.pl
~elkakaminska13@wp.pl

CIESZĘ SIĘ BARDZO, BO LUBIĘ I WINO CZERWONE I WINOGRONA!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Owoce leśne

(...) to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Spis treści Właściwości ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Spis treści Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych ... w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości ananasa

Właściwości ananasa

(...) z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... . Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są wykorzystywane w przemyśle ... owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p ... . Ananas w kosmetyce Ananas to nie tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione...

Owoce

Właściwości żurawiny

Właściwości żurawiny

(...) infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce ... zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie ... , układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL...

Owoce

Właściwości gruszki

Właściwości gruszki

(...) Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Owoce

Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają ... Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację - zaleca ... B. Właściwości bakalii Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne...