Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jak wybierać wędliny i mięso?

Czym kierować się przy zakupie wędlin w sklepach mięsnych, gdzie nie ma informacji o składzie na plakietach, jak w markecie?
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Czynnikiem wskazującym na jakość wędliny jest w tym przypadku bez wątpienia jej cena. Im tańszy wyrób, tyn większe prawdopodobieństwo zawartości gorszej jakości składników, a nawet tak zwanego MOMu, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie.
Każdy sprzedawca powinien posiadać etykietę ze składem produktów mięsnych i w razie potrzeby o taką informację możemy poprosić ekspedienta.

0

Witam,
Wędliny przede wszystkim powinny być świeże. Nie należy wybierać tych obłych z białym nalotem. Można ekspedientkę zapytać o dostawcę i skład wędlin sprawdzić na stronie internetowej producenta. Najzdrowszą metodą będzie jednak pieczenie mięsa i porcjowanie na plasterki na kanapkę (np. chudy schab, filet z kurczaka, itp.).
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Przede wszystkim należy wybierać produkty świeże czyli szukać sklepów, gdzie jest duży ruch, a w późnych godzinach otwarcia sklepu mały wybór. Będzie to oznaczać, że towar jest zawsze świeży.
Mięso należy wybierać chude: drób (kurczak, indyk), chuda wołowina, cielęcina. Jeżeli masz możliwość kupuj mięso z upraw ekologicznych lub naturalnych.
W przypadku wędlin należy zachować dużą ostrożność. Większość z nich charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu, środków wiążących wodę i samej wody oraz konserwantów. Należy pamiętać, że piękny różowy kolor nie jest wyznacznikiem jakości lecz zawartości chemii. Najlepiej wędliny przygotowywać samemu w domu. Kupienie piersi z indyka, zamarynowanie jej w oliwie z oliwek, ulubionych ziołach, a nawet musztardzie i upieczenie w piekarniku będzie najlepszym, najzdrowszym rozwiązaniem. Jeśli jednak decydujemy się na kupno gotowej wędliny, wybierajmy te gdzie widać włókna mięsa. Unikajmy wędlin mielonych nawet drobiowych, parówek, itp. Wybieraj pieczony filet z indyka, kurczaka, pieczony schab, polędwicę, a także szynki dojrzewające. Cena w przypadku wędlin ma duże znaczenie, gdyż jest wyznacznikiem jakości. Pozdrawiam

0

Witam,
najlepiej kierować się ceną i smakowitością wędliny. Zazwyczaj wędliny droższe mają większy udział mięsa i są mniej wilgotne lub wręcz podsuszane. Takie są najlepsze. Jeśli już kupisz coś, co Ci smakuje, możesz to powtórzyć. Najlepiej kupić kilka cienkich plasterków, które spożyjesz w ciągu 2 dni. Na podstawie wagi z paragonu lub przyklejonej ceny na opakowaniu oraz ilości plasterków, można określić wagę 1 plasterka. W ten sposób mamy kontrolę nad tym ile zjadamy wędliny. 20 g na śniadanie jest ilością zazwyczaj wystarczającą. Ja będę jednak namawiać Cię do upieczenia chudego mięsa w domu i spożywania go jako wędliny.
W przypadku kupna mięsa kierujemy się barwą charakterystyczną dla danego gatunku. Mięso drobiowe powinno być lekko różowe, mięso czerwone pozyskane z młodego zwierzęcia będzie jaśniejsze niż ze starszego, np. jasnoczerwona cielęcina i ciemnoczerwona wołowina. Zapach mięsa powinien być swoisty dla danego gatunku. Niedopuszczalny jest zapach rozkładu i obślizgły wygląd.
Karkówka poprzetykana jest często sporą ilością tłuszczu. Nie wygląda to zachęcająco, ale takie mięso po upieczeniu jest smaczniejsze, bardziej soczyste. Nadmiar tłuszczu powinno się usunąć przed pieczeniem. Należy też wyrzucić cały wytopiony tłuszcz i nie zjadać tłustych kawałków przygotowanej potrawy. Tłuszcz usuwamy z garnka ręcznikiem papierowym i wyrzucamy do śmieci. Dla lepszego trawienia zaleca się dodatek odpowiednich przypraw, np. majeranku i kminku. Nie wszyscy mogą spożywać takie mięso, bo mimo usunięcia nadmiaru tłuszczu, to i tak sporo w nim zostaje.
Zazwyczaj spotykamy się z informacjami, że mięso drobiowe jest chude. Dotyczy to jednak wyłącznie filetów z kurczaka lub indyka. Pozostałe części drobiowe są często bardzo tłuste. Należy usunąć cały tłuszcz podskórny i skórę i dopiero to co zostanie poddać obróbce cieplnej. Mięso można wcześniej cienko posmarować olejem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Wybieranie priorytetów w życiu

Mam 21 lat. Niektórzy w tym wieku mają rodziny, są tzw. dojrzałymi ludźmi. Ja nie czuję się jeszcze "stabilnie", im więcej mam lat, tym mniej mnie ciągnie do założenia rodziny. Chcę poużywać życia, szukać, mam wiele pytań i wątpliwości. To nauka jest dla mnie priotytetem. Mam trochę awanturniczy charakter. Czy wiek musi oznaczać brak porywczości, czy wolno być nieszkodliwym dziwakiem? Przecież Schliemann odkrył Troję w wieku 50 lat!
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam !
Po przeczytaniu Twojego listu pomyślałam, że to Ty jesteś swoim najlepszym "diagnostą". Piszesz o "tzw.dojrzałych ludziach", którzy założyli już rodziny...ale czy sam fakt założenia rodziny jest miarą dojrzałości ? W różnych okresach życia można mieć różne priorytety, czasem z powodzeniem można je połączyć, czasem trzeba wybierać... Dla wielu stabilizacja jest w życiu celem, ale nie dla wszystkich. Dla Ciebie na tym etapie ważna jest nauka, odkrywanie siebie i świata. To nadaje Twojemu życiu sens . Wspaniale ! Tak trzymaj.
Co do wieku- jesteś u progu życia :) Gratuluję odwagi bycia sobą i trzymam kciuki !

0

W Pani wieku poszukiwanie swojej tożsamości i priorytetów nie wykracza jeszcze poza granice normy. Są ludzie, którzy odkrywają swoją drogę wcześniej, ale są tacy, którzy poszukują dłużej. Jeśli nie czuje się Pani przez to nieszczęśliwa lub nie doświadcza cierpienia, oznacza to, że nie ma w tym nic złego. Jeśli natomiast chciałaby Pani zmiany, odkrycia celu i sensu w życiu może Pani także popracować nad tym z psychologiem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jakie wody mineralne wybierać?

Witam. Chciałem dowiedzieć się, które z wód są średniozmineralizowane. Ostatnio dowiedziałem się, że takie są najlepsze dla przeciętnego człowieka. Które wybierać?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Dobry wieczór. Wody średniozmineralizowane, to wody o ogólnej mineralizacji od 500 do 1500 mg/l. Ilość składników mineralnych w danej butelce powinna znajdować się na każdej etykiecie. Przykładowe wody średniozmineralizowane, to: Aqua minerale, Arctic, Cisowianka, Jantar, Jurajska, Nałęczowianka, Ustronianka. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych można je pić w dowolnej ilości. Zawierają pierwiastki takie jak wapń i magnez, uzupełniając ich niedobory w organizmie. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, zdrowe wody to takie, które zawierają: powyżej mikroelemtów 1000 mg//L, powyżej 50 mg/L magnezu, i zawierają dwa razy tyle wapnia co magnezu, na polskim rynku bardzo niewiele wód spełnia te kryteria, pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty