Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?

Avatar placeholder
12.04.2021 08:59
Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?
Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka? (123rf)

Szynka jest jednym z najpopularniejszych dań na naszych stołach. Pieczona będzie idealnym świątecznym daniem. Wędzona szynka idealnie zagra pierwsze skrzypce na kanapce z chrupiącym pieczywem. Jak kupić dobrą szynkę? Czy przygotowanie szynki jest trudne? Czy szynka jest zdrowa?

spis treści

1. Charakterystyka szynki

Szynka jest wyrobem garmażeryjnym pochodzącym z tuszy. Najczęściej tą nazwę stosuje się do mięsa wieprzowego lub dziczyzny (dzik). Szynka może być z kością lub bez. W skład szynki wchodzą kości miednicy, kość udowa, kość goleniowa. Przez szynkę przechodzą także mięśnie: półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, półściągnisty, pośladkowy oraz brzuchaty.

Z szynki wytwarza się wędliny takie jak np. szynka suszona, szynka wędzona. Szynka może także być produktem z którego można przygotować dania główne.

2. Konserwacja szynki

Szynkę można konserwować na sucho bądź na mokro. Do konserwowania na sucho używa się soli, saletry oraz nitryru. Następnie szynkę się suszy. W ten sposób przygotowuje się popularną szynkę parmeńską, szynkę św. Daniela, jamón serrano lub szynkę szwardzwaldzką, które potrzebują czasu i są poddawane procesowi dojrzewania.

Zobacz film: "Jak wybrać dobrą szynkę?"

Do konserwowania szynki na mokro polega na wykorzystaniu solanki i zanurzenie mięsa w niej. Solanka może także zostać wstrzyknięta do mięsa. Proces tradycyjnego peklowania szynki mógł trwać nawet kilka tygodni.

Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy
Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy [5 zdjęć]

Chociaż na sklepowych półkach możemy znaleźć wędliny opatrzone przymiotnikiem “domowa” czy “staropolska”,

zobacz galerię

3. Szynka wieprzowa w polskiej tradycji

Szynka w polskich domach gości od zawsze. Najczęściej wykorzystuje się szynkę wieprzową. Zdecydowanie rzadziej sięga się po szynkę z dzika czy szynkę cielęcą. Szynka była peklowana i wędzona w całości z kością i tłuszczem.

Najczęściej szynkę pieczono bądź gotowano. Szynkę pieczono w piecach chlebowych w specjalnej masie z mąki i wody, aby zachowała swoją kruchość. W XIX wieku „odtłuszczono” szynkę i podawano ją bez skóry i tłuszczu. W XX wieku zaczęto usuwać z niej kość.

4. Jak powstaje szynka

Stojąc przed ladą w sklepie wybierajmy szynkę, która wygląda jak najbardziej naturalnie. Najlepiej aby była sucha. Jeżeli wypływa z niej woda może okazać się, że producent z 1 kg mięsa zrobił 2 kg szynki. Wówczas zamiast prawdziwej szynki znajdziemy tam wodę, solankę, białko sojowe, fosforany i inne produkty. Taka szynka na pewno nie będzie miała tradycyjnego smaku.

Tradycyjny proces peklowania szynki znajdziemy raczej w małych wytwórniach. Taka wędlina ma wówczas piękny kolor, smak i aromat. Na skalę produkcyjną używa się solanek i mieszanek peklujących, które są wstrzykiwane w mięso. Ich celem jest konserwacja wędliny przed zepsuciem.

Kiedyś szynka była wędzona w prawdziwym dymie pochodzącym z drewna dębowego, jałowcowego czy bukowego. To dzięki temu procesowi szynka miała piękny kolor i smak. Dziś używa się specjalnych preparatów do wędzenia. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób, ponieważ podczas tradycyjnego wędzenia wytwarzają się związki rakotwórcze.

5. Szynka – wartości odżywcze

Pieczona szynka jest jedną z najzdrowszych potraw jakie możemy znaleźć na stole. W 100 gramach szynki znajdziemy 145 kalorii. To bardzo duże pokłady białka i tłuszczu. Szynka jest także źródłem witamin takich jak niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, witamina B, witamina B12, witamina D oraz witamina E.

Szynka jest także bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, potas czy magnez.

6. Wpływ szynki na zdrowie

Wieprzowina jest dobrym źródłem białka. Znajduje się w niej dobrze przyswajalne żelazo. Natomiast szynka jest kaloryczna i ciężkostrawna. Znajduje się w niej także dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które wypływają na podwyższenie stężenia cholesterolu. Wpływa to na rozwój miażdżycy, możliwość wystąpienia zawału i choroby niedokrwiennej serca.

W szynce znajduje się dość dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może wpływać na zaburzenie gospodarki elektrolitowej. W szynce można znaleźć dość dużo fosforu, który powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, dlatego jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z osteoporozą.

W szynce może występować białko sojowe, które może powodować silne reakcje alergiczne, bóle głowy oraz biegunkę.

Nie oznacza to, że mamy zrezygnować z szynki. Wybierajmy ją świadomie i w miarę możliwości od najmniejszych lokalnych sprzedawców, którzy stosują tradycyjne metody peklowania.

7. Ile kalorii ma surowa szynka

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 245 kcal 69,5 kcal
Białko 17,43 g 4,94 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 18,87 g 5,35 g
Tłuszcze nasycone 6,54 g 1,85 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,38 g 2,38 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,01 g 0,57 g
Cholesterol 73,0 mg 20,7 mg
Witamina C 0,70 mg 0,20 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze