Właściwości oliwek

Oliwki obfitują w tłuszcze - wytwarza się z nich oliwę bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają rozwojowi oraz wspomagają leczenie wielu chorób (miażdżycy, stwardnienia rozsianego, alergii, atopowego zapalenia skóry). Pełne są też witaminy E, która opóźnia proces starzenia.

Oliwki to bogate źródło zdrowia. Zawierają potas, fosfor, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminy C i E. Regularne spożywanie oliwek i oliwy w potrawach przyczynia się do poprawy trawienia oraz zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Oliwki pozwalją także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.

1. Pochodzenie oliwki

Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 latach od momentu posadzenia, ale jest zaliczane do długowiecznych, gdyż potrafi owocować nawet 150 lat. Istnieje około 300 odmian, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach.

Zobacz film: "Tatar z pomidorów i oliwek z mozzarellą"

Drzewa oliwne kwitną wiosną, a zimą zbierane są oliwki, które dojrzewając, zmieniają stopniowo barwę od zielonej do czarnej, którą uzyskują pod koniec jesieni lub z początkiem zimy. Stopień dojrzałości oliwek wpływa na smak otrzymanej z nich oliwy. Bardzo dojrzałe oliwki nadają oliwie łagodny charakter, natomiast mniej dojrzałe intensywny aromat. Najlepszej jakości oliwę otrzymuje się z oliwek ręcznie zbieranych.

Dobroczynny wpływ oliwy
Dobroczynny wpływ oliwy

Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni i kosmetyce.

zobacz galerię

2. Właściwości zdrowotne oliwy

Najlepsza pod względem właściwości odżywczych jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, określana mianem extra virgin. Jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, natomiast uboga w kwasy tłuszczowe nasycone. Spośród kwasów tłuszczowych w oliwce występują głównie: oleinowy (55-83 proc.) i palmitooleinowy (0,3-3,5 proc.), palmitynowy (7,5-20 proc.) i stearynowy (0,5-5,0 proc.), linolowy (3,5-21 proc.) i linolenowy (0,9-1,5 proc.).

Zastąpienie masła i margaryny oliwą z oliwek zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do zachowania zdrowej równowagi cholesterolu we krwi. Ponadto następuje podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość witaminy E, która przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu. Ponadto jest silnym antyutleniaczem (antyoksydantem), dzięki czemu chroni komórki m.in. przed atakiem wolnych rodników. Witamina E przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych,

W oliwkach, jak również oliwie z oliwek występują fitosterole, zwane również sterolami roślinnymi, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i frakcję LDL w organizmie człowieka. W oliwkach występują następujące fitosterole: beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol.

Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych diet na świecie. Wiele dań tej kuchni zawiera oliwki lub oliwę z oliwek, a do włoskiej pizzy zamiast ketchupu stosuje się oliwę z oliwek oraz dodaje oliwki.

Oliwki, jak również oliwę z oliwek można dodawać do sałatek, koreczków oraz twarożków z białego sera.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!