Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zbijają cholesterol. Ryzyko udaru spada o 41 proc.

Oliwki mają cenne właściwości dla zdrowia
Oliwki mają cenne właściwości dla zdrowia (Getty Images)

Oliwki obfitują w tłuszcze - wytwarza się z nich oliwę bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają leczenie wielu chorób. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia i rozwoju miażdżycy, stwardnienia rozsianego, alergii czy atopowego zapalenia skóry. Co warto wiedzieć o oliwkach?

spis treści

1. Co to są oliwki?

Oliwki to owoce, pochodzące z drzewek oliwnych, które potrafią wydawać plony nawet 150 lat. Pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 latach od momentu posadzenia.

Istnieje około 300 odmian drzew, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach. Kwitną wiosną, a zimą zbierane są oliwki, które dojrzewając, zmieniają stopniowo barwę od zielonej do czarnej, którą uzyskują pod koniec jesieni lub z początkiem zimy.

Stopień dojrzałości oliwek wpływa na smak otrzymanej z nich oliwy. Bardzo dojrzałe oliwki nadają oliwie łagodny charakter, natomiast mniej dojrzałe intensywny aromat. Najlepszej jakości oliwę otrzymuje się z oliwek ręcznie zbieranych.

Zobacz film: "Oliwa z oliwek zamiast viagry"

2. Właściwości lecznicze oliwek

Najlepsza pod względem właściwości odżywczych jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, określana mianem extra virgin. Jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, natomiast uboga w kwasy tłuszczowe nasycone.

Spośród kwasów tłuszczowych w oliwie występują głównie: oleinowy (55-83 proc.), palmitooleinowy (0,3-3,5 proc.), palmitynowy (7,5-20 proc.), stearynowy (0,5-5,0 proc.), linolowy (3,5-21 proc.) i linolenowy (0,9-1,5 proc.).

Zastąpienie masła i margaryny oliwą z oliwek zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do zachowania zdrowej równowagi cholesterolu we krwi. Ponadto następuje podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu HDL. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminę E, która opóźnia proces starzenia.

2.1. Działanie przeciwnowotworowe

Działanie przeciwnowotworowe oliwki zawdzięczają właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Od dawna bowiem wiadomo, że uszkadzający strukturę komórek stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny zaliczane są do głównych czynników zwiększających ryzyko nowotworu.

Ustalono, że największą rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Zawierają bowiem związki o nazwie triperteny, głównie kwas ursolowy i oleanowy, które przerywają namnażanie się chorobotwórczych komórek. Podobne działanie wykazują w przypadku raka żołądka.

Ich zdrowotne działanie polega także na ochronie nici DNA przed wspomnianym stresem oksydacyjnym, czyli stanem zaburzenia równowagi pomiędzy antyoksydantami a niebezpiecznymi wolnymi rodnikami.

Najbardziej narażone są na niego osoby żyjące w ciągłym nerwowym napięciu, palące papierosy czy intensywnie aktywne fizycznie. To zwłaszcza w ich diecie nie powinno zabraknąć oliwek.

2.2. Zmniejszenie ryzyka cukrzycy

Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu drugiego jest dieta bogata w tłuszcze. Wiadomo jednak, że nie wszystkie ich rodzaje działają w taki sam sposób. Zdrowiu w ogromnym stopniu sprzyjają bogato występujące w oliwkach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które znajdują się w składzie orzechów i nasion.

Związki te mogą zapobiegać nie tylko rozwojowi cukrzycy, ale i innych chorób przewlekłych. W Hiszpanii przeprowadzono badanie, którego celem było sprawdzenie faktycznego wpływu diety śródziemnomorskiej na ryzyko rozwoju cukrzycy.

418 zdrowych ochotników podzielono na dwie grupy. W niskotłuszczowej diecie osób należących do pierwszej z nich dominowały oliwki (litr tygodniowo), w diecie pozostałych – orzechy (30 gramów dziennie).

Po siedmiu latach trwania eksperymentu okazało się, że na cukrzycę zapadło 17,9 proc. członków grupy orzechowej i jedynie 10 proc. oliwkowej. Cała grupa była zaś aż o ponad 50 proc. mniej narażona na cukrzycę niż osoby praktykujące dietę niskotłuszczową, wyłączającą obydwa składniki.

2.3. Ochrona przed udarem mózgu

Oliwki, a dokładniej sporządzony z nich olej, zainteresowały także francuskich badaczy, którzy doszli do wniosku, że codzienne spożywanie tego produktu może uchronić nas przed zagrażającym życiu udarem.

Wyniki ich eksperymentu opublikowano w znanym czasopiśmie medycznym "Neurologia", wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii. Eksperci zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy nie przeszły udaru.

Następnie, po przeprowadzeniu ankiety, podzielili ich na trzy grupy, zgodnie z częstotliwością korzystania przez nich z oliwy z oliwek. Po pięciu latach okazało się, że ci, którzy określili je jako "bardzo częste", byli o 41 proc. mniej narażeni na udar niż osoby niespożywające jej w ogóle.

2.4. Wspomaganie pracy serca

Kiedy wolne rodniki utleniają cholesterol, dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a w tętnicach zaczynają odkładać się złogi, co może doprowadzić do zawału serca. Antyoksydacyjne składniki zawarte w oliwkach utrudniają ten proces, zapobiegając także innym, poważnym chorobom ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Oliwki hamują dodatkowo proces starzenia się serca. Z biegiem czasu słabnie kondycja tętnic, co może wywoływać liczne problemy zdrowotne. Związki zawarte w oliwkach zmniejszają uszkodzenie śródbłonka, czyli warstwy wyściełającej ich wnętrze, dzięki której transport krwi może odbywać się bez żadnych zakłóceń. Sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku.

Oliwki – jedne z najzdrowszych owoców na świecie
Oliwki – jedne z najzdrowszych owoców na świecie [5 zdjęć]

Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem oliwek, jednak powodów, aby się do nich przekonać,

zobacz galerię

3. Kalorie i wartości odżywcze oliwek

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 15 g (1 bardzo duża)
Wartość energetyczna 81,0 kcal 12,15 kcal
Białko 0,97 g 0,15 g
Węglowodany 5,61 g 0,84 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 2,50 g 0,38 g
Tłuszcz 6,87 g 1,03 g
Tłuszcze nasycone 0,91 g 0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone 5,07 g 0,76 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,59 g 0,09 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,50 mg 0,23 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze