Niska temperatura ciała i niskie ciśnienie

Witam!

Mam 25 lat i Od ponad dwóch lat moja temperatura waha się w granicach 35,1 35,9 st. C. Najniższy spadek to 34,6. Mam również niskie ciśnienie około 50/90 i bardzo często jest mi strasznie gorąco, gdy sprawdzam wtedy temperaturę nie przekracza 36 st.C. Uczucie pocenia często towarzyszy mi również w nocy, bóle głowy i chętnie śpię. W ostatnim miesiącu zauważyłam również że szybko się męczę. Towarzyszą mi także znaczne bóle kręgosłupa, ale nasiliły się po porodach, więc stwierdziłam że może to od wysiłku.

Ktoś życzliwy powiedział mi, że niska temperatura może być objawem choroby zw. z tarczycą, więc zrobiłam badania TSH 3 generacja, fT3 i fT4. Oto wyniki: TSH - 0,862; fT3 - 3,31; fT4 - 14,38. Z tym badań wynika, że chyba wszystko jest w normie, ale ciągle się niepokoje, nie wiem już jakie badania jeszcze zrobić i do jakiego specjalisty się udać.

Bardzo proszę o interpretację tych wyników i może jakieś wskazówki, które by mnie naprowadziły na to co jeszcze powinnam zrobić.

Pytanie zadane 13-04-2012r. o 11:24
lek. Magdalena Szymańska porady udziela lek. Magdalena Szymańska

lekarz medycyny na specjalizacji z dermatologii i wenerologii.

Porada eksperta

Dzień dobry!

Myślę, że warto powtórzyć badania hormonów tarczycy, oznaczyć przeciwciała przeciwtarczycowe jak również wskazane byłoby wykonanie USG tarczycy. Przedstawione wyniki trudno mi jest zinterpretować gdyż często różnią się w zależności od laboratorium dlatego ważne jest by podać jednostki w których wykonane były pomiary. Jeżeli są to standardowe jednostki to wyniki mieszczą się w zakresie normy nie mniej jednak uważam, że niezbędne są dodatkowe badania ze względu na opisane dolegliwości. Warto również wykonać badanie glukozy jak i ogólną morfologię. Bóle kręgosłupa prawdopodobnie są związane z zmianami zwyrodnieniowymi zwłaszcza, iż podaje Pani, iż była w ciąży. Jeżeli chodzi o niskie ciśnienie krwi to często trudno jest uchwycić jego przyczynę. Najczęściej niedociśnienie jest uwarunkowane genetycznie i przebiega łagodnie. W sytuacji gdy pojawiło się nagle może być objawem zaburzeń hormonalnych.

Pozdrawiam!

Artykuły na ten temat:
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »

Komentarze (1)

Wyloguj
~eliza
~eliza

Mam identyczne objawy tzn: niskie ciśnienie (90/60) ,niską temperature ciała (max 36.oo st.) ,do tego czasem mnie "słabi",zaczyna się to przeważnie silnym zawrotem głowy i nie jest to zależne od nagłych zmian pozycji , do tego często ,przeważnie wieczorem obraz mi "szarzeje"jakbym na świat patrzyła przez brudną satynową firanke np .jestem na spacerze , idę i nagle wszytsko zaczyna mi sie ściemniać (badania oczu miałam wszystkie jakie tylko są możliwe i wyszło również w porządku) a i zwyrodnienia kręgosłupa różnież mam ,bo wyszły w rentgenie . Tsh - w normnie.Nie wiem jeszcze jakie badania mogę zrobić?

Odpowiedz

Porady ekspertów

Proszę zinterpretować moje wyniki badania krwi na tarczycę

Proszę o interpretację badania krwi odnośnie tarczycy. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział,...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Badanie TSH i OB - zmiany tarczycy w postaci guzka

Witam. Dzisiaj odebrałam wynik tsh 3 i ob .Tsh3 wynik1,16 (norm o,27-4.20), ob 8 norm 12. Czy...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
USG tarczycy przy niedoczynności tarczycy

3 miesiące temu pojawił mi się na szyi (kolo tchawicy) guz, bardzo duży, wielkości śliwki....

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Interpretacja wyników badań tarczycy

Witam, prosiłbym o wstępną diagnozę USG tarczycy i wyników na TSH przeciwciał oraz Ft3...

lek. Karol Kaziród-Wolski Porady udziela lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.
Niskie TSH tarczycy

Zrobiłam badanie na tarczycę, wynik TSH 0,009. Co to oznacza???

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
Wynik badania hormonów tarczycy

Witam! Odebrałam wyniki badań hormonów, miałam zrobione w 21 dniu cyklu. Mam takie pytanie,...

lek. Magdalena Szymańska Porady udziela lek. Magdalena Szymańska lekarz medycyny na specjalizacji z dermatologii i wenerologii.
Badania tarczycy - co może zlecić lekarz rodzinny?

Czy lekarz rodzinny może zlecić badania na ogólny poziom prolaktyny, przeciwciała antytyreoglobulinowe,...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij