Przejdź na WP

Kapary - właściwości, wartości odżywcze

Kapary to rodzaj roślin z rodziny kaparowatych, w kuchni często używane jako przyprawa lub składnik wielu potraw. W Polsce kapary są stosunkowo mało znane, zastosowanie kaparów to głównie kuchnia śródziemnomorska. Warto przyjrzeć się tej przyprawie, ponieważ według badań, jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają doskonały wpływ na nasz organizm.

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska"

spis treści

1. Kapary - właściwości

Kapary używane w kuchni są niedorozwiniętymi pączkami kwiatu kaparu ciernistego. Zazwyczaj spożywa się marynowane kapary lub konserwowane kapary. Zanim kapary znalazły zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, były często używane w medycynie ludowej ze względu na swoje lecznice właściwości.

Do właściwości kaparów należy wysoka zawartość antyoksydantów, substancji które zapobiegają procesom starzenia się naszego organizmu. Oprócz opóźniania procesów starzenia, antyoksydanty przeciwdziałają również rozwojowi nowotworów, a także zapobiegają chorobom układu krążenia.

Kapary są niezwykle bogate w antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów
Kapary są niezwykle bogate w antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów (123RF)

Kapary dawniej uchodziły za silny afrodyzjak. Oprócz tego, do zalet kaparów należy wspomaganie pracy układu pokarmowego oraz wątroby i trzustki. Kapary ograniczają występowanie wzdęć. Mówiono także o właściwościach przeciwreumatycznych kaparów. Liczne składniki mineralne oraz witaminy zawarte w kaparach sprawiają, że ta niepozorna przyprawa stanowi atrakcyjny dodatek do naszej kuchni.

10 niedocenianych ziół i przypraw
10 niedocenianych ziół i przypraw [10 zdjęć]

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni...

zobacz galerię

2. Kapary - wartości odżywcze

Skład kaparów to w 83 procentach woda, reszta to minerały, witaminy a także tak zwany saponozydy steroidowe, substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym i wspomagającym wydzielanie śluzu. Substancje te także wspomagają spalanie tłuszczy przyspieszając metabolizm.

W kaparach zawarta jest bardzo duża ilość polifenoli, czyli tak zwanych antyoksydantów. Są to substancje, które chronią przed nowotworami oraz spowalniają proces starzenia się naszego organizmu. W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Antyoksydanty występujące w kaparach to rutyna, kwercetyna i kempferol. Rutyna uznawana jest za najważniejszy składnik z nich, ponieważ odpowiada ona za uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych, a także ułatwia wchłanianie cennych składników odżywczych, a także utrudnia ulatnianie się witaminy C z organizmu, dzięki czemu ta może dłużej oddziaływać.

100 gramów kaparów konserwowanych zawiera:

Witaminy zawarte w kaparach to:

  • 4.3/0.4 mg witaminy C;
  • 0.018/0.002 mg tiaminy;
  • 0.139/0.012 mg ryboflawiny;
  • 0.652/0.056 mg niacyny;
  • 0.023/0.002 mg witaminy B6;
  • 23/2 µg kwasu foliowego;
  • 138/12 IU witaminy A;
  • 0.88/0.08 mg witaminy E;
  • 24.6/2.1 µg witaminy K.

Zawartość minerałów:

3. Kapary w słoiku - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 9 g (1 łyżka, odsączone)
Wartość energetyczna 23,0 kcal 1,98 kcal
Białko 2,36 g 0,20 g
Węglowodany 4,89 g 0,42 g
Cukier 0,41 g 0,04 g
Błonnik 3,20 g 0,28 g
Tłuszcz 0,86 g 0,07 g
Tłuszcze nasycone 0,23 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,06 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,30 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,30 mg 0,37 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Kapary - właściwości, wartości odżywcze
Kapary - właściwości, wartości odżywcze (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy