Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Wydzielają one substancje przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, „uszczelniają”  ścianę jelita, tworzą zrównoważoną florę  jelitową. W chwili obecnej jedynie 2 probiotyki mają udowodnioną skuteczność w zapobieganiu biegunce u dzieci, szczególnie wirusowej oraz w skracaniu czasu trwania biegunki. Są to Lactobacillus GG oraz drożdże Sacharomyces boulardi. Są one dostępne w Polsce w postaci preparatów aptecznych. Wykonywano badania z zastosowaniem wielu szczepów probiotycznych, zawartych w jogurtach i innych produktach żywnościowych. Wydają się one obiecujące, jednak nie pozwalają na zajęcie jednoznacznego stanowiska co do ich skuteczności w leczeniu i profilaktyce biegunki.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty