Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jogurt naturalny - właściwości odżywcze, zastosowanie, przepis, kalorie

Avatar placeholder
31.03.2021 15:17
Jogurt naturalny świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców.
Jogurt naturalny świetnie smakuje w towarzystwie świeżych owoców. (gettyimages)

Jogurt to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze w XX wieku można go było kupić w aptece. Jogurt naturalny to nie tylko źródło wapnia, to również inne właściwości odżywcze, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

spis treści

1. Charakterystyka jogurtu naturalnego

Produkty mleczne znane są od najstarszych dziejów w różnych częściach świata. W Polsce najpopularniejsze są jogurt i kefir. Jogurt doceniany jest ze względów smakowych oraz dietetycznych.

Otrzymywany jest z mleka w wyniku fermentacji mlekowej, podczas której następuje hydroliza białek i lipoliza tłuszczu. Dzięki temu jest łatwiej przyswajalny przez organizm.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Jogurt to wysokowartościowy produkt będący źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka jogurt zawiera więcej wapnia (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.

Jogurt charakteryzuje się łagodnym, świeżym, przyjemnym, lekko kwaśnym smakiem oraz charakterystycznym aromatem. W odpowiednio przygotowanych jogurtach znajdują się bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus, które określane są mianem probiotyków.

Jogurt naturalny to produkt o wielu właściwościach odżywczych
Jogurt naturalny to produkt o wielu właściwościach odżywczych (123RF)

2. Właściwości odżywcze jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny to przede wszystkim duża zawartość wapnia, który ma nieoceniony wpływ na kości. Produkt zawiera również bakterie Lactobacillus, które nie tylko redukują wydzielanie gazu, czyli niwelują wzdęcia, ale też odbudowują florę bakteryjną jelit.

Jogurt to naturalny probiotyk, dlatego jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej. Ma wpływ na perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega biegunce i zaparciom. Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią na alergię pokarmową.

Jogurt naturalny to około 20 procent dziennego zapotrzebowania na białko, podobnie jest z wapniem, ponieważ tego rodzaju jogurt to nawet 40 procent zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Inne zalety jogurtu naturalnego to wzmocnienie odporności organizmu, składniki pobudzają system obronny organizmu. Z tego powodu produkt idealnie sprawdzi się w trakcie leczenia przeziębienia.

Spożywanie jogurtu naturalnego przyczynia się do prawidłowej pracy jelita grubego. Według, niektórych dietetyków jogurt naturalny może łagodzić objawy PMS dla przykładu redukuje obrzęk, a także ból i dyskomfort w podbrzuszu.

Po jogurt naturalny mogą sięgać osoby, u których często pojawiają się infekcje drożdżycowe. Wystarczy jedna szklanka jogurtu naturalnego dziennie, aby doprowadzić do zmniejszenia, a nawet likwidacji kolonii bakterii, które mogą prowadzić do zakażeń.

Bakterie mogą wywołać np. zapalenie pęcherza, a jogurt naturalny może pomóc w łagodzeniu objawów tej dolegliwości. Jogurt naturalny to także profilaktyka w osteoporozie kości. Skład jogurtu naturalnego to między innymi składniki mineralne np. cynk, potas, fosfor, jod.

To również bogate źródło witamin z grupy A i B. Jogurt naturalne ze względu na znikomą ilość cukru i tłuszczu jest zalecany osobom, które walczą z nadwagą.

Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?
Dlaczego powinniśmy jeść jogurty? [7 zdjęć]

Jogurt to coś więcej niż produkt z kwaśnego mleka. Dzięki wielorakim zastosowaniom jest ważnym elementem

zobacz galerię

3. Zastosowanie jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny jest kojarzony jako produkt spożywczy, ale, niektórzy twierdzą, że posiada również właściwości pielęgnacyjne. Nałożony na twarz w formie maseczki powoduje, że skóra staje się gładsza i nawilżona.

W kuchni jogurt naturalny może być dodawany do zup, sosów, sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jogurt naturalny komponuje się też z deserami dla przykładu z galaretkami, zbożowymi ciastkami.

Pyszny jogurt z truskawką
Pyszny jogurt z truskawką

Połączenie naturalnego jogurtu z truskawkami i miodem.

zobacz galerię

4. Przepis na domowy jogurt

Do przygotowywania jogurtu w domu służy specjalne urządzenie - jogurtownica, która znacznie upraszcza i przyspiesza proces produkcji jogurtu w domowych warunkach. Dla wielu osób zakup jogurtownicy może stanowić spory wydatek. Jednakże jogurt można przygotować także bez pomocy jogurtownicy, ale jest to proces bardziej czasochłonny.

Składniki jogurtu domowego:

  • 1 litr mleka (świeżego lub z kartonu 3,2%),
  • 50 ml lub 2 stołowe łyżki jogurtu naturalnego,
  • owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie, banan),
  • płatki owsiane, zarodki pszeniczne, nasiona lnu.

Świeże mleko należy zagotować i schłodzić do temperatury około 40 stopni. Natomiast mleko UHT (z kartonu) można tylko podgrzać do temperatury 40 stopni. Następnie do mleka dodaje się powoli jogurt naturalny.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszaninę należy odstawić w ciepłe miejsce na około 6 godzin. Ważne jest, aby jogurt utrzymywał temperaturę około 30 stopni. Niższa temperatura znacznie wydłuża proces fermentacji mlekowej, nawet do 24 godzin.

Gotowy jogurt można zagęścić mlekiem w proszku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Do jogurtów pitnych nie musimy dodawać mleka w proszku. Tak przygotowany jogurt należy schłodzić w lodówce. Przed spożyciem można do jogurtu dodać owoce lub płatki.

5. Kaloryczność i wartości odżywcze jogurtu naturalnego

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 170 g (1 kubeczek, 180 g)
Wartość energetyczna 56,0 kcal 95,2 kcal
Białko 5,73 g 9,74 g
Węglowodany 7,68 g 13,06 g
Cukier 7,68 g 13,06 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 0,18 g 0,31 g
Tłuszcze nasycone 0,12 g 0,20 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,05 g 0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,01 g 0,01 g
Cholesterol 2,00 mg 3,40 mg
Witamina C 0,90 mg 1,53 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze