Zapytaj lekarza

1 , 0 2 5 , 9 4 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Stosowanie antybiotyku a skuteczność tabletek antykoncepcyjnych

Witam, stosuję Marvelon, ostatnio zażywałam antybiotyk Amoksiklav przez tydzień potem lekarz mi zmienił na Azimycin 6 tabletek po 500 mg, ostatnią tabletkę antybiotyku zażyłam rano w poniedziałek, a Marvelon jadłam normalnie do piątku. Potem zrobiłam 7-dniową przerwę na okres. Zaczęłam nowe opakowanie w sobotę, czy muszę się jeszcze dodatkowo zabezpieczać po rozpoczęciu nowego opakowania? Ile dni? I czy naprawdę antybiotyki osłabiają działanie Marvelonu, czy tylko jest prawdopodobieństwo, że może się tak zdarzyć?

KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Witam! Niektóre antybiotyki mogą istotnie zmniejszać skuteczność doustnej antykoncepcji na wielu etapach farmakokinetycznych. Jest to realne prawdopodobieństwo wynikające z udokumentowanych mechanizmów, dlatego producenci przestrzegają wyraźnie w swoich ulotkach przed takimi interakcjami. Niektóre antybiotyki wpływają na wchłanianie hormonów, inne na metabolizm, prowadząc do jednego efektu czyli osłabienia ochrony antykoncepcyjnej. Zazwyczaj efekt ten jest krótkotrwały i wiąże się bezpośrednio z okresem stosowania antybiotykoterapii. Pośrednio w ocenie ryzyka ciąży należy uwzględnić również sytuację jeśli w ciągu 7 dni przed antybiotykoterapią miał miejsce stosunek oraz ewentualne niezabezpieczone dodatkowo prezerwatywą stosunki w ciągu 7 dni następujących po antybiotykoterapii. W opisanej sytuacji obecnie może Pani stosować doustną antykoncepcją bez dodatkowego zabezpieczenia i spodziewać się pełnej ochrony antykoncepcyjnej. Jeśli jednak wcześniej miały miejsce opisane sytuacje mogą stworzyć ryzyko ciąży, a krwawienie z odstawienia nie wystąpiło lub było nietypowe to warto wykonać test ciążowy. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy