Sos grzybowy – wartości odżywcze, jak zbierać grzyby, przepis

Sos grzybowy jest ceniony głównie za aromat i smak. Większość osób niewiele wie na temat wartości odżywczych grzybów, a co za tym idzie - sosu grzybowego. Grzyby dodają walorów smakowych do dań i są częstym składnikiem sezonowych zup, sosów, farszy, a nawet jajecznicy.

Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby?"

1. Sos grzybowy – wartości odżywcze

Grzyby mają mało kalorii ze względu na dużą zawartość wody, która stanowi ok. 70-90 proc. Grzyby oraz sos grzybowy są jednak wyjątkowo ciężkostrawne ze względu na chitynę, która jest ich głównym budulcem. Warto podkreślić, że chityna nie jest trawiona, dlatego grzyby zalegają w żołądku, aż zostaną po prostu wydalone z naszego organizmu.

Sos grzybowy może być źródłem niewielkich ilości soli mineralnych w zależności od jakości ściółki leśnej. Dodatkowo znajduje się w nim witamina A w postaci karotenu, którego najwięcej jest w kurkach, oraz spore ilości witaminy B1 i B2. Reszta witamin występuje w grzybach, a także w sosie grzybowym, w bardzo skąpych ilościach.

Grzyby są źródłem białka, jednak jest to białko pomiędzy roślinnym, a zwierzęcym. Nie wiadomo, w jakim stopniu białko to jest trawione przez człowieka. Najłatwiej jednak strawić białko znajdujące się w prawdziwkach i pieczarkach. Co ważne młode grzyby zawierają dużo więcej białka niż stare.

Sos grzybowy ma około 30 kalorii w 100 g. Sos grzybowy zawiera również 1,36 g białka, 2,92 g węglowodanów i 1,37 g tłuszczu w 100 g produktu.

Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do różnych makaronów, klusków śląskich i mięs
Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do różnych makaronów, klusków śląskich i mięs (Shutterstock)

2. Sos grzybowy – jak zbierać grzyby?

Grzyby w diecie Polaków są bardzo popularne. Grzyby są bowiem elementem wielu starych, tradycyjnych przepisów, w tym, chociażby wigilijnej zupy z prawdziwków czy sosów grzybowych. Wielu z nas uwielbia zbierać grzyby, jednak należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Podstawą zbierania grzybów, które posłużą do przygotowania sosu grzybowego, jest wybieranie jedynie zdrowych, kształtnych grzybów. Ponadto musimy być absolutnie pewni grzybów, które zbieramy. Warto więc mieć obok siebie osobę, która podpowie nam i będzie czuwać nad każdym zebranym przez nas grzybem.

Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami
Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami [9 zdjęć]

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pyszne jabłka, dorodne dynie oraz fioletowe śliwki...

zobacz galerię

Grzyby nie powinny być zbierane do plastikowej torby. Idąc na grzyby, trzeba się wyposażyć w koszyk lub wiaderko. Należy uważać, aby nie zniszczyć ściółki i grzybni, a zebrane grzyby najlepiej od razu przygotować, np. zrobić sos grzybowy, i zjeść.

Jeśli chcemy sos grzybowy przygotować następnego dnia, należy je przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku. Grzyby obieramy suche, a następnie myjemy i kroimy. Należy wyrzucić wszystkie zepsute, robaczywe i uszkodzone grzyby.

Gotowego sosu grzybowego nie należy przechowywać. Grzyby, które nie są poddane obróbce termicznej, można ususzyć, zamarynować lub zamrozić.

3. Sos grzybowy – przepis

Dobry sos grzybowy to świetna propozycja na samodzielny posiłek. Jednak sos grzybowy to również idealny dodatek do zdrowego pieczywa, ziemniaków, makaronu oraz wszelkiego rodzaju klusek. Istnieje wiele przepisów na sos grzybowy, ale należy pamiętać, że te najprostsze są najczęściej najlepsze.

ZOBACZ TAKŻE:

Składniki na prosty sos grzybowy: • 5 ok. 0,kg świeżych grzybów (np. podgrzybków); • 1 cebula; • 1 łyżka masła; • 1 łyżka oleju; • 100 ml śmietanki 30 proc.; • sól i świeżo zmielony czarny pieprz; • opcjonalnie płaska łyżeczka mąki; • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

Grzyby na sos należy oczyścić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kapelusze grzybów do sosu grzybowego kroimy w paski a nóżki w kosteczkę. Cebulę trzeba drobno pokroić i zeszklić na maśle z olejem. Następnie wrzucamy grzyby i od czasu do czasu mieszamy.

Po około 5 minutach, gdy odparuje woda z sosu grzybowego, posypujemy je mąką i podlewamy odrobiną wody. Dusimy chwilę, podlewamy śmietanką i zagotowujemy.

Sos grzybowy jest już prawie gotowy. Teraz wystarczy jeszcze tylko doprawić sos grzybowy solą i pieprzem. Po około 2 minutach sos grzybowy nabierze odpowiedniej konsystencji, a my możemy dodać ostatni składnik, posiekaną natkę pietruszki. Sos grzybowy zestawiamy z ognia. Smacznego!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy