Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać

Avatar placeholder
09.04.2021 16:20
Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać
Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać (Flickr)

Wieprzowina obok drobiu stanowi główny rodzaj mięsa, który gości na naszych talerzach. W kuchni żydowskiej i muzułmańskiej wieprzowina jest zakazana, ze względu na nieczystość rytualną. Jakie wartości odżywcze ma wieprzowina? Czy wieprzowina jest zdrowa?

spis treści

1. Chrakterystyka wieprzowiny

Wieprzowina jest to określenie mięsa pochodzącego ze świni. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa, a także mostek czy noga. Bardzo często wykorzystuje się także podroby wieprzowe takie jak wątroba, nerki, jelito cienkie, móżdżek czy pęcherz.

Wyróżnia się różne klasy wieprzowiny. Każda z nich dopuszcza określone standardy mięsa, zawartość tłuszczu czy ewentualne zmatowienia mięsa.

Wieprzowina jest w Polsce bardzo popularna. Jej cena jest stosunkowo najniższa biorąc pod uwagę inne rodzaje mięsa takie jak drób czy wołowina. Wieprzowina jest także prosta w przygotowaniu. Wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu. Jednak stosując w diecie schab i szynkę można przygotować lekkie i dietetyczne dania.

Zobacz film: "Wieprzowina będzie tańsza. Rekord na początku przyszłego roku"
Dlaczego warto jeść mięso?
Dlaczego warto jeść mięso? [8 zdjęć]

W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze wieprzowiny

Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna będzie szynka – 118 kcal/100g. Najbardziej kaloryczny natomiast będzie boczek. W 100 g boczku znajdziemy aż 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. W 100 g schabu znajdziemy 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal.

Schab, szynka oraz łopatka są także rodzajami mięsa wieprzowego o najmniejszej zawartości tłuszczu. Natomiast karkówka, żeberka czy boczek będą miały już sporą zawartość tłuszczu.

Wieprzowina jest bogata w białko. Zawartość białka również zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka będzie miał schab, a najmniej żeberka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu to o dziwo jest ona taka sama jak w drobiu. Dlatego też mit o wysokiej zawartości cholesterolu w wieprzowinie możemy jak najbardziej obalić. Zalecana wartość cholesterolu dziennie to 300 mg. Aby ją przekroczyć trzeba by było zjeść ponad pół kilograma schabu.

Wieprzowina jest bogata także w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo) oraz cynk.

3. Jak wybrać dobrą wieprzowinę?

Jak wybrać dobrą wieprzowinę? Najlepiej jeżeli mamy zaufanego dostawce, który zagwarantuje nas o jej świeżości i pochodzeniu. Warto też zwracać uwagę na rasy, które kupujemy.

Wieprzowina jest mięsem czerwonym i taki powinna mieć kolor. Zbyt jasne mięso może być bardzo wodniste i zbyt miękkie. Czerwone mięso wieprzowe świadczy o tym, ze jest to mięso młode. Poza tym będzie to dla nas informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w dobrym stanie.

Wieprzowina powinna mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach. Będzie to dla nas informacja o tym, że jest ona świeża i nadająca się do spożycia. Wieprzowina może być przechowywana w zamrażalniku przez ok. 6 miesięcy.

4. Ile kalorii ma surowe mięso wieprzowe z nogi, łopatki i żeberek (mięso i tłuszcz)?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 216 kcal 61,2 kcal
Białko 18,95 g 5,37 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 14,95 g 4,24 g
Tłuszcze nasycone 5,28 g 1,50 g
Tłuszcze jednonienasycone 6,63 g 1,88 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,55 g 0,44 g
Cholesterol 67,0 mg 19,00 mg
Witamina C 0,50 mg 0,14 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze