Przejdź na WP

Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać

Wieprzowina obok drobiu stanowi główny rodzaj mięsa, który gości na naszych talerzach. W kuchni żydowskiej i muzułmańskiej wieprzowina jest zakazana, ze względu na nieczystość rytualną. Jakie wartości odżywcze ma wieprzowina? Czy wieprzowina jest zdrowa?

Zobacz film: "Wieprzowina będzie tańsza. Rekord na początku przyszłego roku"

spis treści

1. Wieprzowina – charakterystyka

Wieprzowina jest to określenie mięsa pochodzącego ze świni. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa, a także mostek czy noga. Bardzo często wykorzystuje się także podroby wieprzowe takie jak wątroba, nerki, jelito cienkie, móżdżek czy pęcherz.

Wyróżnia się różne klasy wieprzowiny. Każda z nich dopuszcza określone standardy mięsa, zawartość tłuszczu czy ewentualne zmatowienia mięsa.

Wieprzowina jest w Polsce bardzo popularna. Jej cena jest stosunkowo najniższa biorąc pod uwagę inne rodzaje mięsa takie jak drób czy wołowina. Wieprzowina jest także prosta w przygotowaniu. Wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu. Jednak stosując w diecie schab i szynkę można przygotować lekkie i dietetyczne dania.

Dlaczego warto jeść mięso?
Dlaczego warto jeść mięso? [8 zdjęć]

W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają...

zobacz galerię

2. Wieprzowina – wartości odżywcze

Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna będzie szynka – 118 kcal/100g. Najbardziej kaloryczny natomiast będzie boczek. W 100 g boczku znajdziemy aż 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. W 100 g schabu znajdziemy 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal.

Schab, szynka oraz łopatka są także rodzajami mięsa wieprzowego o najmniejszej zawartości tłuszczu. Natomiast karkówka, żeberka czy boczek będą miały już sporą zawartość tłuszczu.

Wieprzowina jest bogata w białko. Zawartość białka również zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka będzie miał schab, a najmniej żeberka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu to o dziwo jest ona taka sama jak w drobiu. Dlatego też mit o wysokiej zawartości cholesterolu w wieprzowinie możemy jak najbardziej obalić. Zalecana wartość cholesterolu dziennie to 300 mg. Aby ją przekroczyć trzeba by było zjeść ponad pół kilograma schabu.

Wieprzowina jest bogata także w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo oraz cynk.

Zobacz też:

3. Wieprzowina – jaką wybrać?

Jak wybrać dobrą wieprzowinę? Najlepiej jeżeli mamy zaufanego dostawce, który zagwarantuje nas o jej świeżości i pochodzeniu. Warto też zwracać uwagę na rasy, które kupujemy.

Wieprzowina jest mięsem czerwonym i taki powinna mieć kolor. Zbyt jasne mięso może być bardzo wodniste i zbyt miękkie. Czerwone mięso wieprzowe świadczy o tym, ze jest to mięso młode. Poza tym będzie to dla nas informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w dobrym stanie.

Wieprzowina powinna mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach. Będzie to dla nas informacja o tym, że jest ona świeża i nadająca się do spożycia. Wieprzowina może być przechowywana w zamrażalniku przez ok. 6 miesięcy.

4. Surowe mięso wieprzowe z nogi, łopatki i żeberek (mięso i tłuszcz) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 216 kcal 61,2 kcal
Białko 18,95 g 5,37 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 14,95 g 4,24 g
Tłuszcze nasycone 5,28 g 1,50 g
Tłuszcze jednonienasycone 6,63 g 1,88 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,55 g 0,44 g
Cholesterol 67,0 mg 19,00 mg
Witamina C 0,50 mg 0,14 mg
Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać
Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać (Flickr)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy