Pieczarki - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, w kuchni

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami na świecie. Dziś pieczarki kojarzą się z produktem dostępnym przez okrągły rok, ale jeszcze kilka wieków temu były uważane za rzadki okaz, na który mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Ze względu na przynależność pieczarek do rodziny grzybów, kojarzy się je jako mało wartościowe. Prawdą jest jednak, że pieczarki mają właściwości odpornościowe, odchudzające i antybakteryjne.

Zobacz film: "Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe?"

1. Pieczarki – wartości odżywcze

Z uwagi na fakt, że pieczarki, jak większość grzybów, składają się z wody, są niskokaloryczne. 100 gramów pieczarek dostarczy zaledwie 22 kalorie. Białe pieczarki, najbardziej popularne w Polsce, są bogate w witaminy z grupy BB2, PP i B5, a także są źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, B6, a nawet witaminy D, B12 i C.

Jak widać - pieczarki, te niepozorne grzyby, są bombą witaminową. Biorąc pod uwagę składniki pieczarek, grzyby te są nośnikiem wielu cennych wartości odżywczych, wyprzedzając pomidory czy jajka.

Co zawierają pieczarki?

  • witaminę B2 – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, pomaga utrzymać prawidłową pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, układu nerwowego,

  • witaminę PP (B3) – uczestniczy w syntezie oraz rozkładzie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także w przemianach metabolicznych, dzięki czemu uwalnia energię, bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi,

  • witaminę B5 – niezbędny element metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów, przyśpiesza gojenie ran, zwalcza przemęczenie i ospałość, a także usprawnia pracę układów: nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego,

  • miedź – w 100 gramach pieczarek znajdziemy 35% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek,

  • składniki mineralne – selen, fosfor, cynk i potas,

  • beta glukan – obniża poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje właściwą zawartość glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, zmniejsza ciśnienie krwi i zwalcza nadciśnienie tętnicze; działa również przeciwnowotworowo.

Pieczarki – dlaczego warto je jeść?
Pieczarki – dlaczego warto je jeść? [6 zdjęć]

Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim...

zobacz galerię

2. Pieczarki – właściwości zdrowotne

Pieczarki doczekały się miana żywności funkcjonalnej. Oznacza to, że są produktami mającymi korzystny wpływ na zdrowie. Dlaczego?

  • lektyny – związki bioaktywne zawarte w pieczarkach, wykazują silne właściwości antynowotworowe i wykorzystywane są w leczeniu raka,

  • wyciągi z białych pieczarek – uznaje się je za środki chemiczno-prewencyjne w sytuacji raka piersi,

  • pieczarki obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej,

  • błonnik – jego obecność w pieczarkach powoduje wydalanie kwasów żółciowych,

  • diety, w których menu znajdują się pieczarki pozwalają na szybszą utratę masy ciała, aniżeli w dietach o porównywalnej kaloryczności, w których nie występują pieczarki.

Zobacz też:

3. Pieczarki – w kuchni

Ze względu na łagodny smak pieczarek i ich dostępność przez okrągły rok, pieczarki można wykorzystywać w całym wachlarzu dań. Nie bez przyczyny są często pojawiającym się składnikiem, nie tylko w polskiej kuchni. Pieczarki można dodawać do sałatek, faszerować nimi jajka, dodać do makaronu, pizzy czy potraktować jako bazę sosu do mięs.

Duża zawartość białka w pieczarkach sprawia, że pieczarki to idealny zamiennik wartości odżywczych znajdujących się w mięsie. Jest to dobra informacja zwłaszcza dla tych, którzy nie jedzą mięsa, a więc dla wegan i wegetarian.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy