Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 1 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

TK głowy i TK jamy brzusznej w krótkim odstępie czasu

Witam mam mieć TK głowy z kontrastem w IX i TK jamy brzusznej i miednicy z kontrastem w XI czy nie jest to zbyt ryzykowne dla zdrowia?nadmieniam iż oba badania muszę mieć zrobione tylko nie wiem co może się stać jeśli będą tak małe odstępy
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Badania z użyciem promieniowania jonizującego należy ograniczyć do minimum i wykonywać wówczas kiedy badania obrazowe są niezbędne lekarzowi do postawienia rozpoznania. Jeśli w Pani przypadku lekarz zlecił badania TK w odstępie dwóch miesięcy to znaczy że miał ku temu wskazania kliniczne. Dla uspokojenia Pani, muszę nadmienić iż dawki promieniowania rentgenowskiego w radiologii są dawkami bezpiecznymi. Reasumując proszę zaufać lekarzowi i wykonać badania TK zlecone przez niego. A jeśli Pani nadal ma wątpliwości to proszę porównać o nich ze swoim lekarzem.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety