Rabarbar - właściwości, spożycie

Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Czy wiemy jednak, jakie korzyści daje spożywanie tej rośliny?

Rabarbar - owoc czy warzywo?

Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.

Polecane wideo:

Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.

Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt...

Rabarbar - właściwości

Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Pomaga również przy problemach ze wzdęciami.

Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie działanie rabarbaru jest związane z obecnością rapontycyny.

Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Rabarbar mogą bez obaw spożywać osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal. To naprawdę niewiele.

Rabarbar - z czym go jeść?

Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już z nimi robić to, na co mamy najbardziej ochotę.

Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po opieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kompotu z rabarbaru – jest pyszny, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia możemy dodać do niego inne owoce, np. truskawki. Aby ugotować smaczny kompot, powinniśmy pokroić wcześniej rabarbar na mniejsze kawałki.

Co jeszcze możemy przyrządzić z rabarbaru? Oczywiście pyszne ciasto. Spód może być kruchy biszkoptowy. Rabarbar doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym – można przyrządzić z nim tradycyjny placek lub bułeczki. Jeśli lubimy od czasu do czasu zjeść deser z owocami, to skorzystajmy z sezonowych „dobroci”. Ciasto z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na niedzielny podwieczorek.

Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu, dżemu, a nawet wina. Pamiętajmy jednak, że roślina ma najlepszy smak do końca czerwca. Później ogonki stają się gorzkie.

Jeśli nie mamy akurat ochoty na rabarbar lub ciasto, to możemy go dosyć długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Rabarbar ta bardzo dobrze nadaje się do przechowywania do zamrażarce.

Rabarbar - kto nie powinien go spożywać?

Wiemy już, że rabarbar jest źródłem cennych składników odżywczych. Niestety, niektóre niektóre jego składniki mogą wywołać niemałe szkody w organizmie. Dlatego też nie wszyscy mogą spożywać rabarbar.

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać tej rośliny zbyt często. Rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. Przyczynia się do rozwoju kamicy nerkowej, wypłukuje wapń z kości. Uwaga, substancje te znajdziemy również w szczawiu, szpinaku oraz figach.

Rabarbaru powinni szczególnie unikać mężczyźni mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki zawarte w tej roślinie, które mają działanie przeczyszczające. Aby uniknąć biegunki u maluszka, lepiej powstrzymać się od spożywania rabarbaru.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie. Nitatry Same (...) miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty....

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...