Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn

Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

 Magdalena Pietras
31.03.2021 14:57
Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania (Shutterstock)

Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Czy wiemy jednak, jakie korzyści daje spożywanie tej rośliny?

spis treści

1. Charakterystyka rabarbaru

Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.

Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.

Pełne witamin produkty, których nie jadasz
Pełne witamin produkty, których nie jadasz [10 zdjęć]

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Właściwości rabarbaru

Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto rabarbar ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Zawarte w rabarbarze właściwości sprawiają, że pomaga on również przy problemach ze wzdęciami.

Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie właściwości rabarbaru jest związane z obecnością rapontycyny.

Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Rabarbar mogą bez obaw spożywać osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal. To naprawdę niewiele.

3. Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już przygotować takie dania z rabarbarem, na jakie mamy ochotę.

Przepisy z rabarbarem są bardzo popularne. Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po opieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać.

Bardzo dobrym pomysłem jest przepis z rabarbarem na kompot. Kompot z rabarbaru jest pyszny, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia możemy do kompotu z rabarbaru dodać inne owoce, np. truskawki. Aby ugotować smaczny kompot z rabarbaru, powinniśmy pokroić wcześniej rabarbar na kompot na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy je wodą i słodzimy do smaku. Po pewnym czasie kompot z rabarbaru jest gotowy.

Jakie jeszcze przepisy z rabarbarem warto wypróbować? Oczywiście pyszne ciasto z rabarbarem. Spód ciasta z rabarbarem może być kruchy biszkoptowy. Można go również wykorzystać do przygotowania drożdżowego ciasta z rabarbarem – można przyrządzić z nim tradycyjny placek lub bułeczki. Jeśli lubimy od czasu do czasu zjeść deser z owocami, to skorzystajmy z sezonowych „dobroci”. Przepis z rabarbarem na ciasto to bardzo dobry pomysł na niedzielny podwieczorek.

Ostatnio coraz popularniejsze stają się przepisy na tartę z rabarbarem. Spód tarty z rabarbarem może być wykonany z każdego rodzaju mąki. Najzdrowszy będzie oczywiście pełnoziarnisty spód tarty z rabarbarem. Nadzienie na tartę z rabarbarem można przesmażyć albo zmiksować i stworzyć mus z rabarbaru. Nadzienie tarty z rabarbarem doskonale będzie się komponować np. z budyniem. Możliwości jest naprawdę wiele.

Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu, dżemu, a nawet wina. Pamiętajmy jednak, że roślina ma najlepszy smak do końca czerwca. Później potrawy z rabarbarem mogą mieć gorzki posmak.

Jeśli nie mamy akurat ochoty na ciasto z rabarbarem, to możemy go dosyć długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Rabarbar ta bardzo dobrze nadaje się do przechowywania do zamrażarce.

4. Przeciwskazania do spożycia

Wiemy już, że rabarbar jest źródłem cennych składników odżywczych. Niestety, niektóre niektóre jego składniki mogą wywołać niemałe szkody w organizmie. Dlatego też nie wszyscy mogą skorzystać z przepisów z rabarbarem.

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać tej rośliny zbyt często. Rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. W związku z rabarbarem może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, wypłukuje wapń z kości. Uwaga, substancje te znajdziemy również w szczawiu, szpinaku oraz figach.

Z rabarbarem w szczególności powinni uważać mężczyźni mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki zawarte w tej roślinie, które mają działanie przeczyszczające. Aby uniknąć biegunki u maluszka, lepiej powstrzymać się od spożywania np. tak lubianego ciasta z rabarbarem.

5. Kalorie i wartości odżywcze w surowym rabarbarze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 122 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę)
Wartość energetyczna 21,0 kcal 25,6 kcal
Białko 0,90 g 1,10 g
Węglowodany 4,54 g 5,54 g
Cukier 1,10 g 1,34 g
Błonnik 1,80 g 2,20 g
Tłuszcz 0,20 g 0,24 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,04 g 0,05 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,10 g 0,12 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 8,00 mg 9,76 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze