Rabarbar - właściwości, spożycie

Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Czy wiemy jednak, jakie korzyści daje spożywanie tej rośliny?

Rabarbar - owoc czy warzywo?

Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.

Polecane wideo:

Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.

Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt...

Rabarbar - właściwości

Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Pomaga również przy problemach ze wzdęciami.

Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie działanie rabarbaru jest związane z obecnością rapontycyny.

Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Rabarbar mogą bez obaw spożywać osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal. To naprawdę niewiele.

Rabarbar - z czym go jeść?

Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już z nimi robić to, na co mamy najbardziej ochotę.

Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po opieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kompotu z rabarbaru – jest pyszny, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia możemy dodać do niego inne owoce, np. truskawki. Aby ugotować smaczny kompot, powinniśmy pokroić wcześniej rabarbar na mniejsze kawałki.

Co jeszcze możemy przyrządzić z rabarbaru? Oczywiście pyszne ciasto. Spód może być kruchy biszkoptowy. Rabarbar doskonale komponuje się z ciastem drożdżowym – można przyrządzić z nim tradycyjny placek lub bułeczki. Jeśli lubimy od czasu do czasu zjeść deser z owocami, to skorzystajmy z sezonowych „dobroci”. Ciasto z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na niedzielny podwieczorek.

Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu, dżemu, a nawet wina. Pamiętajmy jednak, że roślina ma najlepszy smak do końca czerwca. Później ogonki stają się gorzkie.

Jeśli nie mamy akurat ochoty na rabarbar lub ciasto, to możemy go dosyć długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Rabarbar ta bardzo dobrze nadaje się do przechowywania do zamrażarce.

Rabarbar - kto nie powinien go spożywać?

Wiemy już, że rabarbar jest źródłem cennych składników odżywczych. Niestety, niektóre niektóre jego składniki mogą wywołać niemałe szkody w organizmie. Dlatego też nie wszyscy mogą spożywać rabarbar.

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać tej rośliny zbyt często. Rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. Przyczynia się do rozwoju kamicy nerkowej, wypłukuje wapń z kości. Uwaga, substancje te znajdziemy również w szczawiu, szpinaku oraz figach.

Rabarbaru powinni szczególnie unikać mężczyźni mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki zawarte w tej roślinie, które mają działanie przeczyszczające. Aby uniknąć biegunki u maluszka, lepiej powstrzymać się od spożywania rabarbaru.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do swojej diety

Nasiona, które warto włączyć do swojej diety

Ziarna - źródło zdrowia Nasiona roślin wyglądają niepozornie i częściej stosujemy je jako dekorację dań niż przekąskę. A szkoda, bo te małe ziarenka to niesamowite źródło zdrowia: zawierają m.in. białka, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które niszczy twoje szczęście

Jedzenie, które niszczy twoje szczęście

sięgać po zdrowe produkty pełnoziarniste, które pozwolą równomiernie rozłożyć siły w ciągu całego dnia. Orzeszki ziemne Chodzi tu o ich wersję komercyjną

Produkty żywnościowe

10 korzyści z jedzenia jaj

10 korzyści z jedzenia jaj

Stanowią bogactwo składników odżywczych Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen. Zawierają cenne dla organizmu...

Produkty żywnościowe

7 produktów dla świętego spokoju

7 produktów dla świętego spokoju

często hormonem szczęścia, odpowiada także za nasz dobry nastrój i wzmacnia układ nerwowy. Warto zatem sięgnąć po płatki, kasze, pieczywo i inne produkty

Produkty żywnościowe

Jak nie dać się oszukać, kupując w sklepie?

Jak nie dać się oszukać, kupując w sklepie?

. Produkty sprzedawane jako oliwa z oliwek okazują się olejami sojowymi, słonecznikowymi lub rzepakowymi. Niektóre produkty to oliwa z oliwek (...) , aby uzyskać pożądaną słodycz. W wielu przypadkach miód może okazać...

Produkty żywnościowe

Trendy żywieniowe na 2017 rok

Trendy żywieniowe na 2017 rok

Co będzie modne w kuchni w 2017 roku? Nowy rok zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim - nowości w kuchni. To, o czym w tym roku mówiło się jeszcze z pewną dozą nieśmiałości, w roku przyszłym wkroczy nie tyle na salony, co do kuchni prawie każdej pani...

Produkty żywnościowe

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy

Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy

Mąka ziemniaczana - zastosowanie Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym i włókienniczym. Biały proszek pomaga zatrzymać wilgotność pieczywa i różnego rodzaju wypieków. Jako kleik działa...

Produkty żywnościowe

Syrop klonowy - właściwości

Syrop klonowy - właściwości

Przysmak z Kanady Gęsty, słodki i aromatyczny. Takimi słowami można opisać jeden z najlepszych zamienników cukru - syrop klonowy. Warto mieć go w kuchni, ponieważ zawiera aż 54 ważne dla zdrowia składniki. Syrop klonowy pochodzi z Kanady. Tamtejsi Indianie...

Produkty żywnościowe

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

7 produktów, które przygotują twój metabolizm na święta

Papryka Świąteczny stół uginający się pod ciężarem najrozmaitszych przysmaków nie sprzyja utrzymaniu perfekcyjnej linii. Można na szczęście odpowiednio przygotować swój organizm na ten trudny dla niego czas. Przedstawiamy 5 naturalnych produktów, które...