Czy spożywając te produkty mogłam zaszkodzić ciąży?

Dzień dobry. Jestem w 15 6 tygodniu ciąży. Dziś zjadłam 2 kawałki pizzy z salami i serem gongonzola. Dopiero po fakcie dowiedziałam się, że nie można jeść salami i serów pleśniowych w ciąży. Zestresowałam się bardzo i stąd moje pytanie czy mogłam zaszkodzić przez to dziecku ? Proszę o odpowiedź
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Wyznaczanie daty porodu

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

jednorazowe spożycie wyżej wymienionych produktów najprawdopodobniej nie będzie miało wpływu na płód. Zaleca się jednak, aby w okresie ciąży unikać salami oraz serów pleśniowych.

Salami wytwarzane jest z surowego mięsa, w związku z tym mogą się w nim znajdować pasożyty, które wywołują toksoplazmozę. W takiej samej sytuacji znajduje się szynka parmeńska czy chorizo. Jednak salami, które Pani jadła znajdowało się na pizzy, co oznacza, że zostało poddane wysokiej temperaturze – a w takich warunkach pasożyt ginie.

Natomiast spożywanie serów pleśniowych w ciąży wiążę się z ryzykiem zarażenia listeriozą. Bakteria ta może bytować na tym rodzaju sera ze względu na wilgotność i dobre warunki do rozwoju. Obróbka termiczna również spowoduje, że bakteria zginie.

Proszę więc nie stresować się tym incydentem.

Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-jesli-sa-z-mleka-pasteryzowanego, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moglam-zarazic-sie-listerioza-z-sera, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-salami.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty