Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W sytuacji zaostrzeń astmy oskrzelowej stosuje się leki rozszerzające oskrzela oraz wziewne leki sterydowe a także doraźnie kromony i antagonistów receptora leukotrienowego. Są to jednak leki dostępna na receptę i potrzebny kontakt z lekarzem aby je otrzymać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Astma oskrzelowa i alergia u 7-latki – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- Czy astma oskrzelowa jest uleczalna? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Astma oskrzelowa - czy to prawidłowa diagnoza? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy to na pewno astma? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Podejrzenie astmy oskrzelowej – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy kobieta chora na astmę może być w ciąży? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Astma oskrzelowa po zapaleniu oskrzeli – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Przewlekły kaszel i astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Marcin Koncewicz