Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie

 Aleksandra Miłosz
09.04.2021 16:17
Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie
Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie (Shutterstock)

W przeciwieństwie do mleka krowiego i koziego, mleko migdałowe możemy z łatwością przygotować bez wychodzenia z domu i co najważniejsze, jedyne składniki, jakich potrzebujemy, znajdują się w każdej kuchni. Dlaczego warto wybrać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?

spis treści

1. Charakterystyka mleka migdałowego

Przede wszystkim mleko migdałowe nie jest zaliczane do nabiału, ponieważ zrobione jest tylko z migdałów oraz wody, nie zawiera laktozy, na którą uczulonych jest wielu z nas. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń. Mleko migdałowe jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego, w którego składzie znajdziemy tłuszcze nasycone i cholesterol. Przyrządzone w domu, smakuje niesamowicie, jest o wiele bardziej kremowe i z pewnością dużo świeższe niż to, które znajdziemy na półkach sklepowych.

2. Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego

Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego w domu obejmuje moczenie surowych migdałów w wodzie, a następnie przetarcie ich w blenderze. Można też użyć robota kuchennego, jednak przygotowanie mleka w blenderze zapewni mu kremową konsystencję. Oto łatwy przepis na zrobienie tego napoju we własnej kuchni. Przygotuj:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym
Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym [6 zdjęć]

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją

zobacz galerię
  • 1 szklankę migdałów,
  • 2 szklanki czystej wody,
  • wodę do namoczenia migdałów,
  • opcjonalnie łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Najpierw należy wsypać migdały do miseczki i zalać je wodą tak, aby zakryła wszystkie orzechy. Migdały z łatwością absorbują wodę, więc nie przestrasz się, gdy po jakimś czasie nie będzie już wody w miseczce. Tak namoczone powinny stać przez całą noc.

Następnego dnia należy przepłukać migdały zimną wodą i umieścić je w blenderze razem z 2 szklankami wody. Blenduj zawartość przez około 2 minuty, aż do momentu całkowitego zmielenia. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej przez nią otrzymaną substancję. Odsącz do miski z mlekiem pozostałości migdałów, które zostały na gazie i jeżeli chcesz, dodaj do smaku łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Teraz już możesz zamknąć przygotowane mleko w butelce, ale przechowuj je nie dłużej niż 2 dni.

Zobacz także:

Domowego mleka migdałowego możesz używać do tych samych napojów i dań, do których do tej pory stosowałaś mleko krowie. Z jego dodatkiem kawa nabierze charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Nie wyrzucaj też resztek migdałów, które zostały po ich odsączeniu – wysusz je i wykorzystaj do swoich wypieków, zamiast innych rodzajów bezglutenowej mąki.

3. Ile kalorii ma mleko migdałowe bez dodatku cukru

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 262 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 15,00 kcal 39,3 kcal
Białko 0,59 g 1,55 g
Węglowodany 0,58 g 1,52 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,10 g 2,88 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,71 g 1,86 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,24 g 0,62 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze