Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Atopowe Zapalenie Skóry to przewlekła i nawrotowa choroba skóry, która najczęściej ujawnia się we wczesnym dzieciństwie i może trwać całe życie, chociaż w większości przypadków objawy ustępują w wieku szkolnym (od około 7 r.ż. do okresu dojrzewania).
Niestety nie można mówić o wyleczeniu AZS, bo objawy choroby mogą powrócić nawet po wielu latach. Trzeba jednak pamiętać, że stosując odpowiednią profilaktykę (przede wszystkim prawidłową pielęgnację skóry emolientami) można w znacznym stopniu złagodzić objawy i wydłużać bezobjawowe okresy choroby.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy AZS można całkowicie wyleczyć czy jedynie łagodzić objawy? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy atopowe zapalenie skóry jest nieuleczalne? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- W jakim wieku nasilają się i słabną objawy atopowego zapalenia skóry? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy u dziecka z AZS można stosować oliwkę? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Jak zapobiec AZS u dziecka? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy słusznie podejrzewam AZS u córki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co podawać dziecku z AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Jakich kosmetyków do pielęgnacji ciała dziecka należy unikać przy AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Jakich składników unikać w kosmetykach dla dziecka z AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Atopowe zapalenie skóry u niemowląt: jak je skutecznie leczyć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie