Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Zazwyczaj rany w obrębie żołędzi goją się w okresie 7-14 dni. Z uwagi na zaburzenia gojenia się ran w przebiegu cukrzycy bardzo istotne jest utrzymywanie prawidłowej glikemii. Jeżeli nie zauważy Pan postępu w procesie gojenia, wskazana będzie konsultacja urologiczna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ból członka i zaczerwienione ujście cewki moczowej po stosunku lub masturbacji – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Cukrzyca typu 1 i bolący odcisk na stopie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Mocny zapach moczu przy stosowaniu insuliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Pękające pięty i rany powierzchniowe na stopie u cukrzyka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy glikemia przygodna (3 godziny po posiłku) wynosi 90 jest w porządku? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Co oznaczają obecne ketony i podwyższone żelazo? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Poziom glukozy a początki cukrzycy – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wysoki poziom cukru – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Poziom cukru na czczo i po obciążeniu u 56-latka – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Cukrzyca typu 1 i prawidłowy poziom glukozy po stosowaniu insuliny – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki