Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości, cena

Natto, czyli sfermentowana soja, to jeden ze składników japońskiej kuchni. Jeśli zależy nam na zdrowym żywieniu, warto sięgnąć po ten wartościowy produkt. Sprawdźmy, czym jest dokładnie natto i jakie są właściwości natto.

Zobacz film: "Olej sojowy gorszy niż cukier?"

spis treści

1. Natto – co to jest?

Natto otrzymywane jest z poddawanej procesom fermentacji soi. Za proces fermentacji odpowiadają bakterie Bacillus Subtillis. Uważa się, że natto to jeden z najzdrowszych produktów świata. Dzięki temu natto zyskuje na popularności nie tylko w Azji, ale również Europie.

W Japonii potrawa jest znana już od VIII wieku. Natto ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję. Mimo, że wizualnie może nie zachęcać do spożycia, jest smaczne i zdrowe. Soja natto swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. powstającemu w procesie fermentacji enzymowi nattokinaza.

Został on odkryty w 1980 roku przez doktora Hiroyuki Sumi. Po dokładnym przebadaniu okazało się, że odkryty enzym świetnie wpływa na gęstość i lepkość krwi, dzięki czemu zapobiega zakrzepom naczyń krwionośnych.

Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego
Nie każdy olej roślinny jest zdrowy. Wady oleju sojowego [4 zdjęcia]

Powszechnie uważa się, że oleje roślinne są bardzo korzystne dla zdrowia. Jednak olej sojowy stanowi...

zobacz galerię

2. Natto – właściwości

Soja natto posiada wiele cennych składników takich jak: fitoestrogeny, witaminy K, D i izoflawony. Za sprawą tych składników niesie następujące korzyści zdrowotne:

  • Obniża poziom cholesterolu – regularne jedzenie natto pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 10 proc. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi;
  • Wzmacnia kości – zawarty w soi wapń oraz witaminy K2 i D3 wzmacniają strukturę kości i chronią przed złamaniami lub osteoporozą;
  • Zmniejsza ryzyko mięśniaków macicy – soja zawiera fitoestrogeny, które zalecane są do spożycia przez kobiety. Badania wykazują, że Japonki spożywające duże ilości soi były rzadziej poddawane zabiegom usuwania mięśniaków;
  • Obniża ciśnienie – zawarte w natto proteiny pomagają w walce z nadciśnieniem;
  • Oczyszcza jelita – bakterie obecne w natto oczyszczają jelita ze śluzu i złogów.

Dodatkowo, spożywając soję fermentowaną, poprawimy metabolizm i pozbędziemy się problemów z zaparciami. Natto, ze względu na swoje właściwości, zalecane jest jako składnik wielu diet. Spożywanie sfermentowanej soi wspomaga odchudzanie.

Zawarta w natto witamina K2 MK7 ma wpływ w leczeniu żylaków, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, miażdżycy lub kamicy nerkowej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Natto – gdzie kupić? Cena natto

Natto znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych lub orientalnych. Za 100 g fermentowanej soi zapłacimy około 10-15 zł. Natto ma niezbyt przyjemny zapach, ale jest smacznym i zdrowym produktem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, jogurtów lub musli. Warto wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, gdyż będziemy mieli pewność, że nie była modyfikowana genetycznie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy