Tofu - przepisy, właściwości

Tofu to rodzaj twarożku wykonywanego z soi, otrzymywanego w procesie koagulacji mleka sojowego. Znane w Europie tofu pochodzi z Chin i według legendy wynalezione zostało w 164 przed naszą erą. Tofu występuje najpowszechniej w dwóch rodzajach - jest to tofu naturalne lub tofu wędzone.

Tofu - przepisy

Tofu idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Aby wykonać sałatkę z tofu, potrzebujemy ogórka, pomidora, sałaty (może to być dowolny rodzaj, lodowa, masłowa lub zwyczajna). Tofu marynujemy w oliwie z oliwek z rozgniecionym czosnkiem i imbirem startym na tarce z dodatkiem sosu sojowego. Tofu marynujemy przez 15 minut, po czym wyciągamy je z marynaty i smażymy na średnim ogniu.

Zobacz film: "Fit kuchnia dla każdego"

Warzywa mieszamy w dużej misce, dodajemy marynatę, a następnie dodajemy usmażone tofu. Do całości dodać możemy sezamu, pestek słonecznika i inne ziarna. Oprócz tego, do sałatki z tofu idealnie nadają się orzechy nerkowca lub pini.

Tofu z patelni

Tofu, sezam, marchewki, cebula i grzyby – co zdrowszego można zjeść na obiad lub kolację?

Aby wykonać tajską zupę z tofu potrzebujemy trawę cytrynową, papryczkę chili, pieczarki, boczniaki oraz świeże zioła i przyprawy. Garść trawy cytrynowej zalewamy litrem wrzącej wody i odstawiamy na kilka minut. Siekamy papryczkę chili na drobne kawałki, a pieczarki kroimy na plasterki.

Boczniaki rwiemy na paski szerokie na kilka milimetrów, a świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub kolendra rwiemy w palcach lub siekamy. Grzyby, chili i imbir podsmażamy, a następnie zalewamy wodą z trawą cytrynową. Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy do zupy sos sojowy i zioła. Do zupy podanej na talerzy dodajemy kilka kostek sera tofu.

Tofu doskonale nadaje się do smażenia. Popularną przekąską jest smażone tofu podawane z dodatkiem fasoli lub szparagów. Oprócz tego, możemy także upiec tofu. Bardzo popularne jest pieczenie tofu wraz z różnego rodzaju warzywami. Smak tofu powoduje, że jest to świetny dodatek do niemal wszystkich warzyw. Tofu możemy również spożywać na słodko, używając go zamiast sera do wypiekania pysznych serników lub innych słodkich ciast.

Tofu - właściwości

Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, co znaczy, że białko w mleku ścina się, a zsiadłe mleko powoli oddziela się od serwatki pozostawiając kawałki sera. 100 gramów tofu zawiera około 100 kalorii, 5 gramów tłuszczu, 12,5 gramów białka, 3 gramy węglowodanów. Jedna porcja sera tofu, czyli 100 gramów, zaspokaja w 40 proc. dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz wapń.

Cechą tofu jest całkowity brak cholesterolu, co sprawia, że spożywanie tofu jest dużo zdrowsze od tradycyjnych serów wykonywanych z mleka krowiego lub koziego. Oprócz tego, właściwości tofu to alkalizacja organizmu, dzięki czemu ser ten ma umiarkowane działanie odkwaszające organizm.

Soja z której wytwarza się tofu bogata jest w izoflawiny, które zapobiegają demineralizacji kości i tym samym chronią przed osteoporozą. Jeśli nabiał pochodzenia zwierzęcego zastąpimy tofu, obniżymy poziom złego cholesterolu LDL w organizmie, dzięki czemu unikniemy problemów z układem krwionośnym, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.

Rafał Szewczyk, 7 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

  • vegetariantimes.com

Produkty żywnościowe

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...