Sos tatarski – składniki, pochodzenie, sposoby przyrządzenia

Sos tatarski można dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Sos tatarski bardzo często pojawia się na polskich stołach. Nie wszyscy wiedzą, że sos tatarski produkowany jest w kilku odmianach. Poznaj historię i właściwości tego specjału. Sprawdź, w jakich okolicznościach może być wykorzystywany sos tatarski.

spis treści

1. Sos tatarski – składniki

Mówiąc najprościej sos tatarski to zimny sos na bazie majonezu lub sosu majonezowego. Do takiej podstawy dodaje się najczęściej drobno posiekane, pikantne przyprawy i dodatki, na przykład warzywa marynowane w occie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wszystkie komponenty powinny być zatem soczyste i wyraziste.Tak, jak wspomniano sos tatarski przygotowuje się z wykorzystaniem majonezu. Istnieje także wersja wiedeńska, według której do bazowych składników dodaje się korniszony, kapary oraz natkę pietruszki.

Sos tatarski może być dodatkiem do ryb
Sos tatarski może być dodatkiem do ryb (123RF)

Jak wygląda sos tatarski w odmianie francuskiej? Specyfikacja tkwi w tym, że z majonezem łączy się roztarte żółtko przygotowanego w wersji na twardo jajka i jego pokrojone białko, a także pokrojony szczypiorek. W niektórych wersjach dodawane są dodatkowo grzyby marynowane. Taki sos tatarski jest idealnym dopełnieniem do mięs podawanych na zimno, większości wędlin, jajek ugotowanych na twardo oraz ryb również na zimno.

2. Sos tatarski – pochodzenie

Sos tatarski - no właśnie skąd wzięła się jego nazwa. Co oznacza sposób przyrządzania potraw po tatarsku? Niegdyś sądzono, że sos tatarski kojarzony jest głównie z kuchnią ludów pochodzenia turkiestańskiego. Dzisiaj wiadomo, że przyrządzanie potraw po tatarsku w tym sosu po tatarsku pochodzi raczej od barbarzyńców, a został przeniesiony na grunt europejski w wyniku najazdu od strony północy.

Przeczytaj także

Dania przygotowane po tatarsku były zawsze panierowane. Dodatkiem do nich był właśnie sos tatarski. Po tatarsku oznaczało po prostu pieczenie, grillowanie po uprzednim opanierowaniu. Do niektórych potraw dodawano zimny sos składający się z różnych kombinacji komponentów, na przykład cebuli, oleju, musztardy, soku cytrynowego. Wtedy nie było jeszcze dodawanych żółtek jajek.

3. Sos tatarski - sposoby przyrządzenia

Sos tatarski jako oddzielna i samodzielna potrawa był obecny już w wielu książkach kucharskich z XIX wieku. W wielu przypadkach sos tatarski przyrządzany był bez użycia żółtek jaj. Taki sos tatarski nie miał charakteru majonezowego. Oprócz sosu tatarskiego bez żółtek przyrządzany był sos tatarski z żółtkiem. Taki przepis na sos tatarski pojawia się po raz pierwszy w książce kucharskiej wydanej w 1860 roku autorstwa Józefa Schmidta. Ten sos tatarski opierał się przede wszystkim na jajach na twardo.

W XX i XXI wieku upowszechnił się sos tatarski na podstawie gotowego majonezu. W wielu przepisach sos tatarski bazował na własnoręcznie wykonanym majonezie. Dzisiaj możemy spotkać się przede wszystkim z produktem tworzonym na skalę przemysłową. Sos tatarski produkowany jest przez różnych producentów według odmiennych receptur.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy