Uważaj! Gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk

Muszkatołowiec korzenny (znany też jako muszkat lub muszkatowiec) to gatunek drzewa, którego nasiona nazywamy gałką muszkatołową. Przyprawą tą można doprawić zarówno słodkie, jak i ostre lub pikantne dania. Intensywny aromat i wyrazisty smak pasuje do dań mięsnych, sosu beszamelowego, zup, naleśników lub marynat. To także dodatek do grzanego wina lub składnik przyprawy do piernika. Ponadto niewielkie ilości gałki muszkatołowej znaleźć możemy w mieszance indonezyjskich przypraw, czyli popularnym curry.

Urządzamy domowy zielnik

Gałka muszkatołowa ma również działania zdrowotne – likwiduje wzdęcia, obniża ciśnienie krwi i pomaga w walce z reumatyzmem. Ważne, aby nie przesadzić z jej ilością, ponieważ działa wtedy jak narkotyk.

Działanie psychoaktywne gałki muszkatołowej

Przyprawę tę powinno stosować się w niewielkich ilościach nie tylko z uwagi na lekko gorzkawy smak. Jej nadużycie może spowodować halucynacje, omdlenia i zaburzenia świadomości. Co więcej, osoba, która przesadziła z dawką gałki muszkatołowej może skarżyć się na senność, zaparcia, oszołomienie lub mdłości.

W zależności od spożycia przyprawy, takie stany mogą utrzymywać się nawet do trzech dni! W niektórych przypadkach wymagana jest interwencja lekarza oraz leczenie szpitalne.

Składnikiem odpowiedzialnym za powyższe objawy jest mirystycyna. Ma on działanie rakotwórcze i może przyczynić się do rozwoju raka wątroby. Działanie psychoaktywne uwidacznia się już po spożyciu od pięciu do piętnastu gramów. Większe ilości (ok. 60 g) mogą doprowadzić do majaczenia, omamów, palpitacji, odwodnienia. Stany lękowe, obecne po zażyciu gałki muszkatołowej, mogą przyczynić się do powstania lub zaostrzenia stanów depresyjnych oraz ogólnych zaburzeń psychicznych.

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Sezon przeziębień w pełni, dlatego coraz trudniej uniknąć infekcji. Nie da się całkowicie uchronić przed kontaktem z wirusami i bakteriami, ale można wzmocnić...

Jak rozpoznać, czy ktoś nie jest pod wpływem gałki muszkatołowej?

Przede wszystkim należy obserwować zachowanie podejrzanej osoby. Oprócz wyżej wymienionych symptomów, charakterystycznym objawem jest także woń gałki muszkatołowej unosząca się wokół osoby, która jej nadużyła. Niekoniecznie może ona świadczyć o tym, że osoba ta zajada się aromatycznymi piernikami lub wypiła litr grzańca. Inne typowe objawy to problemy z oddawaniem moczu, suchość w ustach, długotrwałe zmęczenie, osłabienie mięśni, delirium lub zaburzenia rytmu serca.

Niestety, aktualnie nie stworzono testów, które mogłyby sprawdzić obecność zwiększonej dawki gałki muszkatołowej w organizmie, dlatego tym bardziej ważna jest czujność rodziców i monitorowanie zachowania dziecka.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...