Jak duze jest ryzyko zakażenia jadem kiełbasianym po spożyciu przeterminowanej kiełbasy

Dzisiaj zjedliśmy kiełbasę z ogniska przeterminowana o 10 dni ? Czy zatrujemy sie jadem kiełbasianym bądź czyms innym groźnym ? Kiedy będą objawy
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Test na krew utajoną w kale

Czy wiesz, na czym polega test na krew utajoną w kale? Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, obejrzyj nasz filmik. Lek. Łukasz Dubielecki opowiada o tym badaniu.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

botulina, czyli jad kiełbasiany, jest bardzo silną trucizną, ale zatrucia nią nie są powszechne. Mimo nazwy kryć się może zwłaszcza w domowych przetworach – nie tylko z mięsa, ale i z warzyw. Więcej pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/smiertelna-trucizna-moze-czaic-sie-w-domowych-przetworach.

Przeterminowana kiełbasa potencjalnie mogła być źródłem jadu kiełbasianego, choć jest to mało prawdopodobne. Najczęściej to produkty przechowywane próżniowo są zagrożeniem – tam rozwija się bakteria. Objawy można zaobserwować między 12 a 36 godzinami, ale niestety bywa, że zatrucie manifestuje się po 14 dniach. Odsyłam do naszego artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/zakazenie-laseczka-jadu-kielbasianego.

W Państwa przypadku takie zatrucie można wykluczyć – jad kiełbasiany ginie w ok. 60 stopniach Celsjusza, więc poddanie obróbce cieplnej kiełbasy sprawiło, że hipotetyczny patogen nie przetrwał.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty