Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Sugeruję jedynie leczenie objawowe, ponieważ nie dysponujemy skutecznymi metodami diagnostycznymi w tym przypadku. Jedynie badanie konkretnych rodzajów przeciwciał IgE mogą powiedzieć coś więcej odnośnie przyczyny, jednak i tak nie zmieni to leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jest przyczyną długotrwałego kataru? – odpowiada Magdalena Mroczek
- Całoroczny katar przypominający alergię – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jakie testy alergiczne na nieżyt nosa powinnam wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spray Nosonex przy alergicznym katarze – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Przewlekły katar - jak go diagnozować i leczyć? – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Czy ten katar może mieć podłoże alergiczne? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Katar alergiczny a wyniki badań krwi – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Cieknący katar, flegma w gardle i kaszel podczas spożywania posiłków – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak długo można brać lek Alermed z powodu kataru alergicznego całorocznego? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Katar alergiczny a wynik RTG zatok – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski