Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
Nie do końca rozumiem Pana tok rozumowania. Sacharoza (czyli zwykły cukier spożywczy) nie ma żadnego destrukcyjnego działania. Jest ona praktycznie obojętna dla innych składników żywności, jedynie w wysokiej temperaturze w środowisku wodnym może ulegać przemianom tworząc tzw. karmel. Produkty zawierające sacharozę (oraz inne cukry proste) powinno się w diecie ograniczać, gdyż wywołują one duże skoki poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie długofalowo wpływają na rozwój insulinooporności i cukrzycy typu II. Nie wiem skąd wziął Pan dane odnośnie korzenia pietruszki, jednak obowiązujące u nas w kraju tabele składu żywności wydane przez IŻŻ podają inne wartości (45 mg witaminy C w 100 g). Powodem dla którego odradza się łączenie warzyw z twarogiem jest zachodzenie reakcji pomiędzy kwasami organicznymi zawartymi w tkance roślinnej i jonami wapnia, prowadzące do powstania nierozpuszczalnych soli. Połączenie takie prowadzi zatem do znaczącego obniżenia przyswajalności wapnia z nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie mam stosować suplementy będąc wegetarianką? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy przy zakrzepicy, można jeść zielone warzywa i spożywać chlorofil? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak często można jeść surowy czosnek? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Nie wyrzucaj ogórków z nalotem. To nie jest pleśń
To nie pleśń Ogórki kiszone i konserwowe to doskon
Dziwny zapach moczu po szparagach. Nie każdy go poczuje
Po zjedzeniu szparagów mocz ma charakterystyczny k