Dieta 1000 kalorii
Czosnek ma wiele właściwości, m.in. obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii, usprawnia trawienie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji: związki flawonoidowe, witaminy B1, B2, PP, sole potasu, magnezu, wapnia oraz olejki eteryczne. Żeby działanie czosnku było jak najlepsze warto spożywać go właśnie na surowo, choć odstraszający może być zapach. Jeżeli nie ma Pani żadnych dolegliwości, które czosnek mógłby nasilać, to właściwie nie ma ograniczeń co do spożywanych porcji. Jednak, aby miał on charakter profilaktyczny wystarczy już jeden ząbek dziennie.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cukru w 20. tygodniu ciąży a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy czosnek poprawia odporność? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy można spożywać czosnek przy zespole Gilberta? – odpowiada Ewa Gonia
- Jedzenie selera naciowego na surowo – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przyjmowanie suplementów witamin u 24-latki – odpowiada Piotr Pilarski
- Dieta po operacji stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy liście mniszka lekarskiego jedzone na surowo nie mają właściwości uzależniających? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Skład napoju sojowego – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
artykuły
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Sezon jesienno-zimowy jest główną motywacją do pod
Zastąpienie oleju piwem podczas gotowania zmniejsza liczbę kalorii o połowę
Piwo nie znajduje się na liście produktów, po któr
Alternatywa dla leków - naturalne antybiotyki
Naturalne antybiotyki Infekcje, które wywołują bak