Grejpfrut na odporność
Witam,
Przede wszystkim powinna Pani ograniczyć spożycie witamin K1: która znajduje się głównie w zielonych warzywach.
Ograniczyć:
1. Kapusta włoska, boćwina, szpinak (ponad 300 mikrogramów w 100g)
2. Brokuły, brukselka ( 100-200 mikrogramów w 100g)
3. Niektóre oleje roślinne sojowy, rzepakowy i oliwa ( 50-200 mikrogramów w 100g)
Jeśli chodzi o owoce to głównym źródłem witaminy K są truskawki, jagody.
Pozostałe warzywa i owoce może Pani spożywać. Zwracam tylko uwagę na to, że owoce mimo wszystko mają dużą zawartość cukru, więc lepiej ograniczyć się do 2 porcji dziennie.
Za to warzywa można jeść praktycznie bez większych ograniczeń.
Pozdrawiam.
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce i warzywa ograniczają wchłanianie jodu? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie warzywa i owoce mają najwięcej jodu? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga