Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Proszę się skonultować z Pani lekarzem gastrologiem,który prowadzi leczenie i zaleci dietę. Pozdrawiam
Zalecam dietę lekko strawną z ograniczeniem błonnika. Temperatura posiłków pokojowa.
Pieczywo jasne, czerstwawe, ogólne ograniczenie produktów tłustych np. sery żółte, kiełbasy, śmietana na rzecz np. jogurtu, chudego drobiu. Warzywa parowane lub z wody. Obróbka termiczna lekka np. gotowanie, pieczenie, duszenie.
Proszę nawadniać się odpowiednio, wskazane zioła typu: rumianek, szałwia, pokrzywa. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczone i smażone jedzenie po wycięciu wyrostka – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta przy zapaleniu blony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Życie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dieta przy chorobie refluksowej i nadżerce – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Biegunka po wypiciu siemienia lnianego z ziarenkami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co powinnam jeść, by nie tyć i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska