Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Mąka pszenna – rodzaje, właściwości

Avatar placeholder
09.04.2021 17:37
Mąka pszenna – rodzaje, właściwości
Mąka pszenna – rodzaje, właściwości

Mąka pszenna jest najbardziej popularną mąką w Polsce. Znajdziemy ją dosłownie wszędzie. Jest wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast czy produkcji sosów. Jednak nie wszyscy mogą jej używać. Jakie właściwości ma mąka pszenna? Dlaczego warto po nią sięgać, a kto powinien się jej wystrzegać?

spis treści

1. Rodzaje mąki pszennej

Wydawałoby się, że mąka pszenna to po prostu mąka pszenna. Nie ma jednego rodzaju mąki pszennej wyróżniamy mąkę o różnych typach i barwach. Różne rodzaje mąk pszennych możemy wykorzystywać do różnych wypieków i dań.

Ze względu na barwę wyróżnia się następujące rodzaje mąki pszennej:

  • mąka pszenna jasna
  • mąka pszenna szara
  • mąka pszenna ciemna
Zobacz film: "Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej"

Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:

  • mąka pszenna 450 (tzw. mąka tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
  • mąka pszenna 500 – mąka pszenna krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusków), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
  • mąka pszenna 550 – mąka luksusowa, która idealnie nadaje się do pierogów, makaronów, chleba tostowego oraz ciasta drożdżowego.
  • mąka pszenna 650 – do wyrobu pieczywa
Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy
Mąka ziemniaczana - na żołądek, cerę i włosy [7 zdjęć]

Mąka ziemniaczana ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, chemicznym

zobacz galerię

Mąka pszenna szara to typy 750, 850, 1400 oraz 1850. Te typy mąk stosuje się do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do przygotowania ciasta na pizzę.

Mąka pszenna ciemna to mąki o numerach 2000 i 3000. Stosuje się je do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika. Pieczywo z tego rodzaju mąki sprawi, że będziemy syci przez długi czas.

Do mąk pszennych możemy zaliczyć także mąkę orkiszową z pszenicy orkisz oraz mąkę z pszenicy durum, której nazwa to semolina.

2. Właściwości mąki pszennej

Jakie są właściwości mąki pszennej i który rodzaj mąki pszennej jest najzdrowszy? Otóż im ciemniejsza mąka i wyższy numer typu tym zdrowsza mąka. W takiej mące pszennej znajduje się dużo otrąb i ma bogatsze składniki odżywcze. Mąka jasna w trakcie procesu produkcji traci cześć witamin i składników mineralnych.

Zobacz też:

W jasnych mąkach jest bardzo dużo węglowodanów (77 proc.), błonnik, wapń i żelazo. Mąka biała zawiera więcej skrobi niż mąka razowa. Mąka razowa ma bardzo dużo błonnika, przez co jest zalecana osobom, które chcą walczyć, że swoją wagą. Mąka pszenna razowa jest źródłem takich witamin jak: witamina B, witamina C, witamina E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk.

Mąki z niskimi numerami należą do mąk lekkostrawnych. Zaleca się je osobom, które są na diecie lekkostrawnej. Takie osoby nie powinny spożywać mąk razowych ponieważ są one ciężkostrawne.

Mąka pszenna jest bogata w gluten. Dzięki niemu ciasto jest elastyczne, dobrze się łączy i nie kruszy po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dobra dla wszystkich. Osoby, które nietolerują glutenu powinny wybrać inne rodzaje mąk (mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą) ponieważ są to mąki bezglutenowe i nie prowadzą do wystąpienia powikłań.

3. Kaloryczność białej mąki pszennej (niewzbogaconej)

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 125 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 364 kcal 455 kcal
Białko 10,33 g 12,91 g
Węglowodany 76,3 g 95,4 g
Cukier 0,27 g 0,34 g
Błonnik 2,70 g 3,38 g
Tłuszcz 0,98 g 1,23 g
Tłuszcze nasycone 0,16 g 0,19 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,09 g 0,11 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,41 g 0,52 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze