Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
Proponuję porozmawiać z lekarzem alergologiem o wskazaniach do ewentualnego leczenia przeciwhistamionego w celu oceny czy dojdzie do poprawy po tej grupie leków.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczenie, swędzenie i łzawienie oczu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pieczenie oczu u 25-latka – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Pieczenie i łzawienie oczu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może znaczyć taki stan moich oczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Pieczenie oczu przy przebywaniu na świeżym powietrzu – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Co jest powodem łzawienia oczu u dziecka? – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Łzawienie oczu u półrocznego dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dlaczego mam białą wydzielinę z oka? – odpowiada
- Czy różnobarwność oczu powinna martwić? – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Czy soczewki mogą powodować uczulenie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Wykrywanie zespołu suchego oka
Kiedy zaobserwujemy pierwsze objawy zespołu sucheg
Zapalenie spojówek a alergia - jak rozróżnić? Porady eksperta
Swędzące, zaczerwienione i łzawiące oczy - kiedy ś
Pływasz w soczewkach kontaktowych? Możesz nawet stracić wzrok
Nie zdejmujesz soczewek kontaktowych przed kąpielą