Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nowoczesnej generacji sterydy nie powodują znaczącego przyrostu wagi. Do dziś stanowi to jednak świetną wymówkę - usprawiedliwienie przyrostu wagi dla osób będących w trakcie farmakoterapii. W astmie ruch nie jest przeciwwskazany. Należy o tym pamiętać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy lekarstwa na astmę i alergie mają wpływ na działanie tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy ten lek może spowodować tycie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odstawienie leków przed wykonaniem testów alergologicznych – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy te leki na alergię mogą powodować tycie? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Po jakim czasie od zażycia leków na alergię i nerwicę można wypić alkohol? – odpowiada Mgr Agnieszka Galas - Konsor
- Dlaczego po leku Kwetaplex się tyje? – odpowiada Mgr Małgorzata Szyda
- Kłucie serca i zmiany nastroju a przyjmowanie leków na alergię – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy tabletki vines przestaja mnie chronic przy stosowaniu leku na alergie jovesto? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak leczyć alergie wziewne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy Loratan można łączyć z Hydroksyzyną? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk