Poród u kobiet zainfekowanych wirusem opryszczki
Witam,
to niestety trudno ustalić – wiele zależy od tego, w jakim faktycznie stanie były owoce. Ogólna zasada mówi jednak o tym, by nie spożywać nadgniłych owoców ani warzyw – nie pomoże tu odkrawanie zepsutych fragmentów rośliny, ponieważ szkodliwe patogeny (np. patulina, która często bywa właśnie na gruszkach czy jabłkach) znajdują się w całym warzywie czy owocu. Zachęcam do lektury materiału dostępnego pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/plesn-wlasciwosci-i-zwiazki-trujace-rodzaje.
Szczególnie niebezpieczne są grzyby – zazwyczaj mylnie przypuszczamy, że pleśń jest tylko w tym miejscu, w którym się manifestuje charakterystycznym nalotem. Niestety w całym spleśniałym owocu jest toksyna wydzielana przez grzyby, a wartości odżywcze – zanikają. Toksyny te mogą kumulować się w ludzkim organizmie przez lata. Więcej informacji w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/mikotoksykoza-przyczyny-objawy-profilaktyka.
Ponieważ pleśń z łatwością się przenosi i rozsiewa, to istnieje prawdopodobieństwo, że patogen – poprzez długotrwały kontakt zepsutego owocu z innymi – znajduje się w całym kartonie. Niestety bez badań nie sposób tego ustalić, zatem nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na Pani pytanie. Ponieważ jednak nadpsucie było widoczne tylko na jednym owocu, to ryzyko spożywania niebezpiecznej dla zdrowia Pani czy płodu ilości patogennych substancji jest znikome. Proszę zapoznać się z tym materiałem: https://portal.abczdrowie.pl/mykotoksyny.
Na przyszłość warto jednak przechowywać warzywa i owoce w mniejszych pojemnikach tak, by na bieżąco móc kontrolować ich stan.
Być może zainteresuje Panią także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/jedzenie-pokryte-plesnia-czy-jest-bezpieczne-dla-naszego-zdrowia.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w pierwszym trymestrze ciąży można jeść owoce liofilizowane? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czym grozi zjedzenie spleśniałego chleba? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Skutki zjedzenia spleśniałego chleba – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy ten preparat można bez obaw stosować w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy zaraziłam się toksoplazmozą w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogłam zarazić się jakaś groźną bakterią w ciąży? – odpowiada Dr n. med. Stefan Sobaniec
- Czy może to zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło to negatywnie wpłynąć na płód? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wpływ spleśniałego chleba na układ oddechowy – odpowiada Mgr Anna Jachna
artykuły
Mikotoksykoza - przyczyny, objawy, profilaktyka
Mikotoksykoza to zatrucie, mogące mieć charakter p
Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie
Brak zbilansowanej diety Warzywa i owoce to doskon
Aflatoksyny - rodzaje, właściwości, zagrożenia dla zdrowia
Aflatoksyny to rodzaj mykotoksyn, wytwarzanych prz