Dlaczego rośnie mi poziom glukozy po cukrach złożonych przy cukrzycy ciążowej?

Witam, mam cukrzyce ciążową i po zjedzeniu 50g czekolady po godzinie cukier wynosił 138, natomiast po zjedzeniu bułki grahamki z ok 100g serka wiejskiego lekkiego miałam 150 lub 2 kromek chleba zytnieho z szynka z kurczakiem ok 3 plssterkow, sałaty i ogórka również wynik powyżej 150. Dlaczego po cukrach prostych mi cukier nie rośnie a poncukrach złożonych już rośnie?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Zalety pomp insulinowych

Pompy insulinowy stosowane są przez osoby cierpiące na cukrzycę. Jakie są zalety stosowania tego urządzenia? Na ten temat wypowiada się ekspert - dr Tomasz Gawrecki.

Cukry proste mogą powodować paradoksalnie większy wyrzut insuliny i z początku zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Nie jest to powód, by przyjmować cukry proste w dużych ilościach. W razie wątpliwości dla upewnienia się o prawidłowo prowadzonym leczeniu proponuję kontrolę u lekarza prowadzącego. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty