Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Badanie polega na pobraniu krwi na czczo i oznaczeniu glukozy na czczo. Następnie wypija się glukozę która powinna być w całości rozpuszczona. Następnie 2 godziny po wypiciu glukozy oznacza się poziom glikemii. W czasie ciąży oznacza się po godzinie i dwóch godzinach od wypicia glukozy, nie całkowite wypicie glukozy może spowodować zaniżenie wyników. Normy po porodzie są trochę inne niż przy oznaczaniu krzywej cukrowej w czasie ciąży, Wynik >200 mg% cukrzyca, natomiast 140-199 mg % nieprawidłowa tolerancja glukozy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Prawidłowość wyników badań krzywej cukrowej – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Wyniki krzywej cukrowej – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Test na krzywą cukrową w 24. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Badanie z glukozą 75g w 25. tygodniu ciąży – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Badanie krzywej cukrowej w 5 miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Krzywa cukrowa w ciąży – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Co oznaczają takie wyniki krzywej cukrowej w ciąży? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Badania krzywej cukrowej w ciąży – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Proszę o analizę wyniku krzywej cukrowej w 3 miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mam sądzić o mojej krzywej cukrowej? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Krzywa cukrowa
Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest
Test obciążenia glukozą - przebieg badania, wskazania, normy
Test obciążenia glukozą (OGTT - Oral Glucose Toler
Zaburzenia tolerancji glukozy - stan przedcukrzycowy, przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka, krzywa cukrowa, test obciążenia glukozą
Zaburzenia tolerancji glukozy, czyli IGT, to schor