Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Zalecam dietę lekkostrawną, pozbawioną wszelkich produktów wzdymających. Poza tym proszę obserwować czy są jakieś produkty, po których występują dolegliwości i je wyeliminować.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy nadżerkach przewodu pokarmowego? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta po zapaleniu jelita – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Czy osoba chora na wrzodziejące zapalenie jelita grubego musi przestrzegać diety lekkostrawnej? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czego nie jeść po usunięciu polipów jelita grubego? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Dieta lekkostrawna i bezmięsna przy krwawiących hemoroidach – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta stosowana po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Dieta dla chorego po resekcji żołądka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera
Enterokliza - na czym polega i jak się do niej przygotować?
Enterokliza to diagnostyczne badanie radiologiczne
Znak zodiaku wpływa na zdrowie i macierzyństwo
Znaki zodiaku Jak wiadomo od wieków, każda osoba m